Södra Kyrkogatan 1961

En bild på de gamla kvarteren Jason och Midas som senare kom att heta bara Midas. En underbar miljö med dessa gamla trähus och affärerna som ligger i husen med fina ”utställningsmontrarna” på husväggarna och se små mindre skyltfönstren. Det är inget som man ser i dagens läge utan nu ska det vara stora skyltfönster. Jag gillar alla dessa härliga små skyltarna som sitter på byggnaderna, att bara se dessa vackra fönstren som är som halvmånar, underbart vackert. Bilden är troligen fotograferad ifrån trappan till Carolikyrkan år 1961.
I det vänstra huset låg Borås Sko- och toffelverkstäder. Sedan sägs det att Axel Emil ”Lump-Emil” skall ha bott i någon av dessa fastigheter, ha skall ha delat rum med en kamrat på övervåningen men så ska det ha kommit in en kvinna i bilden så Emil fick flytta ut i ”svalen”. Ni som inte vet vad svalen betyder så kommer det en förklaring nedan:
Svalen är en byggnadsdel utanför den egentliga huskroppen och som oftast begränsas av en ytterdörr och en dörr inåt huskroppen. Den kan ha väggar eller utgöras av ett tak på stolpar och kan leda in i samma våningsplan eller rymma en källartrappa. Svalen fungerade också som en luftsluss som det även gick att förvara mat där.
Gatan som går ner till höger bakom Folkvagnen är Lilla Kyrkogatan är i dag den öppna ytan mellan Midasrestaurangen och Försäkringskassan. Jag skulle ha föredragit att man renoverade dessa tre kvarter som man rev i slutet av 1960-talet och gjorde om standarden till dagen, tänk vad vacker det hade varit med gamla hus mitt i centrum.

PDF-fil