Vy över Magasinsgatan och Norrby

En vy över Borås Wäfveris ångcentral på nedre Norrby. Högst upp på bilden lite höger om mitten ser vi Norrbyskolan som fortfarande står kvar. Ångkraftverken togs i bruk i augusti 1928 och ersatte sex äldre små panncentraler. Det innehöll kolpulvereldade ångpannor, ett 5 MW elverk drivet av en mottrycksturbin och levererade dessutom ånga till Wäfveribolagets fabriker. Undra hur många spadar med kol som skyfflades in varje dag i pannan, det var ett skitigt och säker ett jobbigt arbete.
Vet inte när bilden är fotograferad men skulle tippa på 1930- 1940-tal kanske. Det var en pampig anläggning på Magasinsgatan och vi ser även stora delar av Norrby som inte är sig lik alls i dag.
Nedan ser vi en bild som jag fotograferade den 15 oktober ifrån kyrkans torn hur det ser ut i dag, bilden är på ett ungefär samma vinkel som den gamla bilden.

Ursäkta de svarta strecken på bilden då det var galler för i gluggarna uppe i tornet. Här ser man hur tomt det är efter att hela Ångcentralen försvann. År 1968 så rev man ut pannorna och skorsten och lokalerna anpassades för uthyrning och sedan på hösten 1979 så rev man hela byggnaden enligt Borås Wäfveris tidning bomull. Är det någon som har det numret av Bomull så vore jag väldigt tacksam om ni kunde scanna av artikeln om ångcentralen eller om ni vet vad jag kan få tag i dessa tidningar.

PDF-fil