Rydboholms Stenbro

Foto Glenn Murberg
Bron går över Viskan i Rydboholm och ligger vid den natursköna dammen vid kyrkan på andra sidan. Det ovanliga med denna bro är att valven har sedan 1890-talet genom höjning nedströms dammbyggnad nästan helt stått under vatten. Jag har varit vid denna bro ett antal gånger och haft kameran med mig och hoppas på att nivån av Viskan skulle vara lägre men ack vad jag bedrog mig varje gång. I Länsmuseets broinventering år 1980 säger inte så mycket förutom att bron har varit dränkt av vatten i stort sett hela tiden och att sannolikheten är att bron är byggd på 1800-talet samt att valvbågarna tills stor del består av skivsten.
Här nedan kan du se en bild som Bertil Ahlsen har fotograferat 1996 då vattenfall i Kinna gjorde en sänkning av vattennivån.


Foto Bertil Ahlsén
Brons byggnadsår är inte fastställt men troligtvis kom den till i samband med Rydboholmsbolagets första fabriksbyggnad 1834/35. Uppströms ska det ha funnit en kvarn sedan medeltiden. Rydboholmsbolaget köpte in Rya Sörgård 1842 och därmed både kvarn och såg. Kvarnverksamheten flyttades flera gånger för att slutligen får sin plats mittemot kyrkan. Kvarnen är en vacker stenbyggnad i två våningar som är väldigt gammal långt över 100 år, överlämnades av Borås Kommun 1995 till föreningen Rydboholms Kulturminne. Valmalsstamp och såg har också funnits i Rydboholm.
Kyrkan är uppförd 1852 och ett spetsigt torn tillkom 1899, det byttes ut senare mot ett kraftigare torn vilket inte uppskattades av sockenborna. Kyrkan överlämnades till Kinnarumma Församling 1970. Ovanför kyrkan fanns det ett församlingshem och ett ålderdomshem, tyvärr är båda byggnaderna borta i dag. Kyrkan ligger vacker vid viskan och hela omgivningen runt Rydbolmsbolagets gamla byggnader är vackert att titta på. Det finns mycket bevarat här som t.ex Sven Eriksons gamla hem som senare blev kontor för Rydboholmsbolaget, stallen för alla hästar finns kvar, likaså lanthandeln med vällingklockan.
Det finns ännu en stenbro i Rydboholm men den bron får vi ta vid ett annat inlägg. Jag känner att jag måste ut till Rydholms fabriker och fota lite mera, skulle vilja komma in på fabriksområdet och dokumentera den gamla fabriksbyggnaden som finns inne på området. Får nog göra det så fort snön har försvunnit och ta en heldag i Rydboholm. Det ska även har funnit en kvarn mellan Rydboholm och RV 41, jag tror att det har funnits hur mycket som helst ute i Rydboholm som bara har försvunnit.
Du som läser denna blogg och har bilder på det gamla Rydboholm, skicka gärna ett mail och berätta vad du har och skulle gärna vilja låna foton för att scanna av till min hemsida, ja även historier från den gamla goda tiden. Skulle gärna vilja komma in och fotografera inne i den gamla kvarnen. Söker även gamla fotot om den gamla kvarnen som fanns i Seglora mellan de båda stenbroarna bakom själva kyrkan, det är bara en ruin kvar nu. Jag har bara fotograferat kvarnruinen på håll med Viskan emellan med kommer till våren att försöka att fota den mera. Har du som läsare bilder, negativ eller dia bilder hör av dig skulle gärna vilja låna dessa och scanna av och använda dessa på min sida och givetvis anger jag dig som upphovsman.

PDF-fil