Borås nedre lokstall

Det gamla lokstallet är beläget vid banområdet sydväst om Borås nedre station. Man anlade bangården år 1880 för järnvägen Borås – Varberg och lokstallet tillkom år 1894 och uppfördes av Göteborg- Borås Järnvägsaktiebolag Jag fick förmånen att fotografera lokstallet både in- och utvändigt.
Här nedan ser vi en bild på vändplattan.

Kul att se när sådant här sparas åt eftervärlden så man kan få se hur det fungerade förr. Spåren finns kvar fram till stallet, på vissa ställen är spåren borta men man ser ändå hur allt var förr i tiden. Vändplattan användes för att vända ångloken till rätt port. Enligt ägaren så skulle denna tas bort men den låg på fastighetsägarens mark och han ville ha kvar den. Jag läser på skyltarna som finns på vändplattan och på vänstersida står det max 9 ton och på den högra att man ska göra försiktigt. Jag skrev i ett tidigare blogginlägg att jag tyckte att lokstallet var i dåligt skick men det får jag faktiskt ta tillbaka men visst finns det renoveringsbehov på byggnaden men inget som är akut.

Här ser vi en bild ifrån vändplattan där vi ser hur spåren gå från vändplattan och framtill stallet. Något som är bra här när man gjorde lite ombyggnad av stallet så behöll man samma form på portarna när man satte in andra fönster och ett stort plus är att spåren är kvar fram till lokstallet. Jag hoppas att alla dessa järnvägsspår som finns här i dag kommer att finns kvar. Det är ett riktigt kulturminne som man ska spara på och det verkar så på enligt Per på Borås Yrkeskläder att dom vill bevara miljön.

 Jag tycker detta är en underbart vacker byggnad att titta på och alla dessa smådetaljer som finns på byggnaden. Även inne i byggnaden har man försökt att spara mycket av det gamla och det tycker jag är bra. Du som läser detta som har jobbat här eller har någon i familjen som har jobbat här skriv gärna ner en liten berättelse om hur det var att arbeta i denna byggnad, nyfiken som jag är. Skriv gärna ett mail till mig med din berättelse och gärna också om du har gamla bilder på lokstallet.
Jag tyckte att det var en underbar miljö att gå i och fundera lite hur det var att jobba här på ånglokens tid, det var nästan så att man kunde se hur man körde på loken på vändskivan och vred skivan till det spåret som loket skulle in i rätt stall. Man måste tacka Per och Annika som gav mig tillåtelse att få komma in att fotografera och även går runt byggnaden, ett stort tack till er båda och en mycket givande pratstund.

PDF-fil