Vegagatan med SJ´s bussgarage 1940-tal

En bild från 1940-talet där fotografen står på Vegagatan i korsningen med Flemminggatan till vänster och Brahegatan och Sagagatan till höger. Rakt ner ser vi SJ´s bussgarage som ursprungligen var en reparationsverkstad som troligtvis är uppförd 1863. Man byggde till den kraftigt åt söder efter ritningar av Lars Kellman år 1910. Den nya delen fungerade som smedja och innehöll två härdar vid den norra gaveln samt även ett mindre kontor. År 1923 förlängdes byggnaden ytterligare år söder efter ritningar av Lars Kellman, det utseende som byggnaden har i dag skapades vid en genomgripande ombyggnad år 1943 då man ändrade byggnaden till bussgarage med plats för 12 bussar, Vid detta tillfälle togs nya portar upp i fasaden mot Olovholmsgatan samt i fasaden mot söder Det utseende som by och dessa står fortfarande kvar. De andra husen som vi ser i bilden är borta.
Jag har sett att man har påbörjat renovering av dessa garage men det verkar som att det har stannat upp. Hoppas verkligen att de kommer igång igen med renoveringen för jag tycker det är värt att bevara dessa tillsammans med lokstallarna som är alldeles nyrenoverade. Det är kulturminnen som vi bör bevara tycker jag.
Jag var och fotograferade både lokstallar och garagen den 18 april 2010 och då stod det en massa staket runt byggnaden. Se bild nedan.

Denna bild är fotograferad den 27 juli 2015 och byggnaden ser precis likadan ut.
Man ser nedanför garagen så väller det ut en massa rök och det låg ju en stor fabrik där på andra sidan av Skaraborgsvägen som hette Nordens vet inte när man lade ner denna fabrik men i dag ligger City Stormarknad där

Foto Glenn Murberg 20100418
Så här ser garagen ut i dag se nedan.

Foto Sonny Murberg 20160727

PDF-fil