Vy över Salängen med Vattentornet

En flygbild över Borås vackra vattentorn, skulle tippa på att bilden är fotograferad runt 1920-talet. Vattentornet invigdes år 1900 och var i bruk fram till slutet av 1960-talet. Trappan som leder från Skolgatan och upp till tornet är ännu ej anlagd utan den anlade man år 1935.
De flesta husen som vi ser på bilden finns fortfarande kvar i dag och det är ett fåtal hus som är borta. Notera i vänster bildkant där ser man lite odlingsmark och där är i dag barnen brukar åka pulka vintertid. Vattentornet bör genomgå en renovering, det börjar vittra sönder mellan stenarna och börjar att växa lie ogräs mellan stenarna som kan ses på bilden nedan.

Jag bjuder på en bild till när jag var uppe i tornet som fotograferade över Borås Stad och vill du se mera bilder på själva vattentornet eller utsikten, gå med i Facebookgruppen Gamla Borås där finns alla bilderna.

Vi får hoppas att Borås Stad tar sitt ansvar att renovera denna härliga byggnad för den har blivit liksom ett landmärke för Borås. Vattentornet är ju i alla fall 116 år gammalt och är i bra skick ändå. Jag citerar vad Ulf Olsson skrev i Facebookgruppen gamla Borås.
”Det är uteslutet att riva gamla vattentornet. Alla rykten och spekulationer om en sådan rivning i denna grupp eller medier är helt felaktiga. Vattentornet skall renoveras och bevaras!”
Jag hoppas verkligen att Ulf Olsson håller vad han lovar, för det vore verkligen ännu ett kulturmord i Borås om man skulle riva denna gamla fina klenod. Varför inte renovera upp vattentornet och ha lite guidade turer och lite historia kring turerna och lika så använd borggården till t.ex bröllop eller varför inte ett café på sommarhalvåret. Enligt min kontakt på Borås Stad så finns det någon som är intresserad av att har ett sommarcafé i vattentornet. Men det är ju bara att vänta att se hur det blir, jag brukar alltid ta vägen förbi vattentornet när jag är i Borås för att se om någonting har hänt.

PDF-fil