Näringsbro stenbro i Kinna

Foto Glenn Murberg 20160618
Denna vackra stenbro går över Viskan vid Velingstorp i Kinna Marks Kommun. Den uppfördes under åren 1862 – 1867 och den tidigare träbron hade under lång tid varit i dåligt skick. Den bro som fanns här tidigare alltså före år 1860 var en träbro av långa stockar, så kallade ”broächer”. Det finns berättelser om att när någon kom och körde med häst och vagn över bron så kom den i gungning.
Den nya bron blev ett monumentalt byggnadsverk i två spann med en längd på 35 meter. Den uppfördes med statligt bidrag, arbetslösheten i Mark på denna tid var stor eftersom importen av bomullsgarn var helt stoppad på grund av det amerikanska inbördeskriget.
Jag tycker det är ett imponerande bygge man gjorde på denna tid med de verktyg man ha att tillgå. Stora stenar med huggna sidor och raka och fina, det är ju ingen bro man bygger på några dagar. Lite synd att man har satt upp nätstaket på båda sidor det försämrar brons vackra utseende och sedan bör man snarast röja slö och träd runt hela bron. Den är alldeles för vacker för att gömmas på uppströmssidan så ser man knappt ingenting av bron på grund av en massa lövträd.
Nyligen läste jag i BT att bron kommer att stängas för tung trafik eftersom det finns stenar som har ramlat ur den gamla bron och jag såg samma sak när jag var och fotograferade bron och den behöver en ordentlig översyn. Hoppas att kommunen tar tag i det snart innan det är försent, det är en allt för vacker bro som bör stå kvar på sin plats. Vi ska vara rädda om våra stenbroar det är en riktig byggnadskonst. De bör stå kvar för att hedra de arbetare som slet med dessa på 1800-talet och framför allt visa upp byggnadskonsten, det bästa vore om det kunde bli byggnadsminne av våra stenbroar i Sjuhärad.

PDF-fil