Åsbogatan och Sparbanken 1923

Åsbogatan och Sparbanken 1923
Ett av Borås vackraste hus i mitt tycke. I korsningen Allégatan – Åsabogatan ligger Sparbanken och det byggdes år 1893, bilden är ifrån 1923. Byggnaden uppfördes efter ritningar av arkitekt Lars Kellman som är ”pappa” till många byggnader i Borås. Lars Kellman var verksam i Skövde innan han etablerade sig i Borås år 1891, han har ritat Wäfveribolaget vid viskan, elverket, Sparbanken, Läroverket nuvarande Bäckängsskolan, Norrbyskolan, Ramnalid, Slottet och Borås i särklass vackraste hus Von Ahnska huset.
Man ser hur kraftig byggnaden är byggd och grunden består av kraftig natursten och sedan påbyggd i tegel och det inger en riktig karaktär för ett bankhus. Det är inte mycket som är som är ändrat sedan huset byggdes, förutom ingången från Allégatan verkar vara borttagen. Jag fotograferade denna byggnad förra äret och man kan se att entrén är borta, se nedan:

Foto Glenn Murberg 20150801

Här ser man att entré är igenlagd. Är det någon av mina läsare som vet när detta skedde och varför? Enda jag kan tänka mig är när man i slutet av 1930-talet sänkte Allégatan och även höjde gatan på vissa ställen. Eller så är det av någon annan orsak, lite synd att man tog bort den vackra entrén. Säga vad man vill men man kunde verkligen bygga vackra och rejäla hus förr i tiden och dessa hus måste fastighetsägarna vårda ömt så de blir kvar i många, många år till.
Huset är så vackert med dessa torn i hörnen och sedan på mitten på huset vid Åsbogatan står årtalet när det är byggt. Det finns många fina hus här runt sparbanken, bl.a Hemgården och sedan finns ju en annan vacker byggnad som ligger snett emot sparbanken ”Slottet” som Kellman ritade också och den byggnaden är lika vacker ännu.
Det finns många gamla byggnader kvar i Borås och jag var ute 2 dagar förra hösten och fotograferade men han inte med alla. Så jag kommer att ta ett par dagar nu i höst och fotografera resten av de gamla som finns kvar, innan de försvinner helt eller innan man hinner att bygga om byggnaderna som man inte känner igen dom längre.

PDF-fil