Kronängs Stenbro i Kinna

Foto Glenn Murberg 20160618
Bron ligger på gränsen mellan Kinna och Örby socken i Marks kommun. Bron leder över Häggän som sedan går ihop med Viskan mellan Kinna och Skene. Det är en underbar allé från brofästen och upp till förläggargården Kronäng. Bron är uppförd år 1842 och vägen är numera enskild väg. Den vackra gamla förläggargården Kronäng styckades upp och såldes 1974.
I en av länsmuseet utredning skriver de: ”Gårdsanläggningen med tillhörande allé och stenbro har med sin centrala placering i Häggåns dalgång ett betydande miljö- och landskapsmässigt värde.”
Bron har två spann av fogstruken råhuggen sten i kallmur och det finns den stor skillnad mellan spännvidden på valven, det rör sig om en fri spännvidd på 2 respektive 7 meter. År 1955 så breddade man bron och förstärkte den med kantbalkar och ett nytt räcke. Denna förstärkning gjorde efter att bron utsattes för högt vatten. Det förekom många gånger att vattenmassorna var så stora att brovalven hade svårt att svälja dem. Enligt sägnen så har till och med vid något tillfälle skall vattnet ha sköljts över bron.
Det är en mycket vacker bro, fast man har lagt betongplatta på körbanan så behöll man brons charm. Hade man inte förstärkt bron så hade det nog var så att bron förfaller och att man stänger av trafiken och sedan blir det ett långsamt förfall och till slut så rasar det. Vi ska vara rädda om våra stenbroar och vi ska vara stolta att visa upp dem för eftervärlden var våra förfäder gjorde. Man skulle behöva röja lite sly runt bron så man kan studera den bättre.
Du som läser min blogg har kanske förstått att jag är väldigt svag för stenbroar och jag försöker att komma ut lite då och då för att dokumentera broarna. Vet du som läsare någon stenbro som ligger ute i skogen som man inte ser ifrån vägarna, hör då av dig med ett mail till mig. Likaså om du har gamla bilder på gamla stenbroar så hör av dig med ett mail, du kan scanna in dom och skicka till mig eller så om du vill så skickar du bilderna, diabilder eller negativ per post och jags tår för alla kostnader.

PDF-fil