Yxhammarsgatan mot öster 1930-talet

En översiktsbild med Yxhammarsgatan och Allégatan någon gång under 1930-talet. Undra om inte bilden kan vara tagen ifrån Stadshotellet, det taket som syns på höger sidan tillhör Hotell Du Nord. En vacker bild med en massa små hus och hela kvarter Balder, Bele och Brage är som dom skulle vara i dag.
Här ser vi att sänkningen av Allégatan är gjord och ser mycket planare ut och träden ser ganska så nyplanterade. Tänk att varenda gata i dessa tre kvarter Balder, Bele och Brage fanns det bara kullerstensgator, jag vet inte i fall de fanns kvar tills man rev dessa tre kvarter. År 1974 rev man dessa kvarter och då var jag bara 10 år gammal och jag har lite svagt minne av dessa hus men jag var ju mest intresserad av alla grävskopor som rev husen man hade ju inte bättre vett i den åldern. Ibland önskar jag att jag vore född tidigare så man kunde ha fått uppleva mera av gamla Borås.
Det blir att man får sitta och titta på bilder av det gamla och läsa i gamla böcker, hemma har jag en vägg full med gamla Boråsmotiv och försöker att samla på mig mera gamla bilder och tavlor. Ibland händer det att jag får mail om att människor vill skänka bort tavlor och bilder till mig och det är jag ju väldigt tacksam för eftersom det är mitt största intresse.
Hur som helst tillbaka till bilden så är det mycket som har ändrats, man kan ju jämföra denna bild mot de två andra blogginläggen jag gjorde om Allégatan – Yxhammarsgatan, det först inlägget var ifrån år 1966 och det andra ifrån 1915 och denna bild är det nog cirka 20 år yngre. Alla förändringar är väl både på gott och ont, standarden var ju inte så bra på denna tiden utan kalla och dragiga hus med utedass. Men det finns ju fortfarande människor som bor i gamla torp med utedass i dag.

PDF-fil