Yxhammarsgatan- Allégatan 1915

I går så bloggade jag om korsningen Yxhammarsgatan – Yxhammarsgatan och blogginlägget i dag handlar om samma korsning, fast det skiljer 51 år mellan bilderna. Denna bild är ifrån 1915, huset som vi ser är samma hus som på bilden igår. Här har man inte sänkt Allégatan ännu och man ser vilken backe det är mot höger. Under 1930-talet så tog man ner alla träd på Allégatan och så grävde man ur gatan så att gatan blev planare. Det kunde man se på kvarter Balder hur gatan var sänkt, då såg man alla husgrunder och under tiden arbetet pågick så fanns det stora trätrappor intill huset som gick till entrédörrarna. Titta gärna tillbaka på gårdagens inlägg och jämför bilderna så ser man skillnaden.
Det måste varit ett enormt arbete med att plana ut Allégatan på den tiden med de resurser som de då hade. Det tog säkert några år innan allt var färdigt. Sedan är gatorna anlagda med kullersten på denna tid och det måste ha varit ganska så obekvämt att gå på dessa stenar. Dessa träd vi ser på bilden, jag tror att dessa är planterade efter sista stadsbranden men jag är inte riktigt säker. Träden skulle utgöra en brandgata och sedan gjorde man när man återuppbyggde centrum att man gjorde breda brandgator allt för att vara förberedd om det skulle komma en ny stadsbrand. Jag tycker det ser idylliskt ut när man tittar på denna bild när träden står mitt i gatan och vid varje träd finns det ett litet lågt trästaket.
Borås har nu förändrats radikalt de senaste 50 åren och det är väl både på gott och ont, lite synd bara att rivnings hysteri rasade så på 1960-talet då man nästan rev alla gamla hus. Det finns ju inte så många trähus kvar i centrum längre men vi får hoppas att man är rätt om de få som finns kvar.
Jag efterlyser fortfarande era egna berättelser och hur det var att leva förr och även gamla bilder. Har du någon berättelse att berätta så tveka inte maila mig gärna och du kan även maila mig om du vill fråga något. Är du intresserad av att lära dig mer om gamla Borås gå gärna med i Facebookgruppen Gamla Borås, där finns det mycket bilder och kommentarer.

PDF-fil