Roryfabriken

Konfektionsfabriken som grundades av Arvid Sprakarn och togs sedan över av Robert Rydin som eldhärjades i början av 1960-talet. Denna fabrik låg på Ulricehamnsvägen. Idag ligger det ett industrihotell som byggdes 1964 – 1965. Handelsnamnet var Robert Rydins Fabriks & Handels Aktiebolag och bildades 1938 och lades ner 1958. Trist när sådana här vackra industribyggnader försvinner. Ägaren Robert Rydin bodde i en vacker lägenhet i korsningen Åsbogatan – Kungsgatan och det huset står fortfarande kvar än i dag. Se en bild nedan hur byggnaden såg ut innan branden.

Jag gillar dessa gamla industribyggnader och som man säger tänk om väggarna kunde tala men klart arbetsförhållandena var ju inte lika bra som vi har i dag. Finns det någon av mina läsare som har jobbat här på Rory som har någon berättelse att berätta. Efterlyser även bilder på interiören av fabriken.
Jag är väldigt intresserad av textilbranschens historia, dess byggnader och även maskinparken. Mitt intresse av detta uppkom när jag bodde i Rydboholm mellan åren 1990 – 1998 då kan bodde granne med Sveriges första mekaniska bomullsspinneri Rydboholmsbolaget. Där i ute finns det hur mycket historia som helst att läsa om och även mycket gammal kvar. Den gamla första fabriken i Rydboholm finns kvar fast ganska så förfallen men ägaren har tagit tag i detta och håller på att åtgärda de mest akuta delarna.
Hela Borås utgör en textilhistoria av dess like, det fanns ju nästan hur många fabriker som helst i Borås och även utanför. Men tyvärr så har det mesta av textilbranschen försvunnit från Borås. Men många gamla fabriksbyggnader finns kvar än i dag och jag hoppas på att de kommer att finnas kvar ett bra tag till. Sedan tycker jag att det är bra att Textilmuseet finns som kan visa hur det såg ut förr hur man arbetade och med vilka maskiner. Jag känner att jag måste bara försöka att göra ett besök på Textilmuseet nu höst, lite synd att dom flyttade ifrån Åkerlunds gamla spinneribyggnad för där var man i rätt miljö.

PDF-fil