Österlånggatan-Lilla Brogatan

Kvarter Pandora, fotografen står på Österlånggatan och Lilla Brogatan till höger. Vet tyvärr inte när bilden är fotograferad men skulle tippa på i början 1960-talet. Huset i uppfört på 1800-talet, tyvärr så har jag inget exakt årtal. Huset är ombyggt runt 1912 och arkitektens namn är Lars Kellman och han har ritat ett antal byggnader i Borås. Byggnaden är byggd i 2 våningar med inredd vindsvåning mot Österlånggatan, 1 våning och suterrängvåning mot Stora Brogatan.
Det är lite skillnad mot i dag när det gamla Tempohuset som uppfördes 1960 – 1961 med den berömda hålfasaden. Ska jag vara ärlig så tycker jag att denna lilla byggnad är mycket vackrare än det hus som står där i dag men huset ser lite bättre ut än det var när det byggdes. Tycker att träbyggnader är mycket mer charmiga och mer levande än betong eller tegelbyggnader men det är ju som man säger att smaken är som baken och det är väl tur det.
Det är lite synd att hela stadskärnan runt torget är helt utplånat det enda som är gammalt vid torget är ju Rådhuset och gamla Handelsbankens hus. Det hade varit mysigt att sparat några gamla hus runt torget, renoverat upp dom och infört dagens standard invändigt. Sedan tycker jag att mans ka införa torghandeln på Stora torget igen, jag tycker det var lite mysigt att gå där mellan marknadsstånden och titta. Nu är det också klart att gamla Handelsbanken får en ny hyresgäst och vi får hoppas på att det renoveras varsamt och framför allt att dom lämnar 3:e våning som den är, där behöver man inte renovera alls för det var vackert som det är med den mörka eken på väggarna.
Angående Rådhuset när jag var i Borås och fotograferade så märkte jag att det fattades lampkupor vid Rådhuset trappa och jag har inte varit där på torget sedan dess och sitter och undrar om man har satt dit lampkuporna igen eller som man inte bryr sig om detta. Får kolla detta nästa gång jag fotograferar i Borås, eller om ni någon läsare vet detta. Ska försöka att få tillstånd till att fotografera interiören i Rådhuset och även komma upp i tornen och ta bilder över Borås

PDF-fil