Skogsryds Restaurang sedd från Öresjö 1962

Skogsryds Restaurang Sedd Från Öresjösidan 1962
En underbart vacker byggnad med all snickarglädje som inte finns med oss mera. Det sägs att byggnaden brann ner år 1962 samma år som denna bild fotograferades men sedan har det varit en artikel i Borås Tidning den 16 januari 1962 att fastighetsnämnden vid ett sammanträde hade beslutat att riva byggnaden men branden kanske hann före grävskoporna.
Byggnaden byggdes år 1865 i två våningar, 1 matsal, 1 större sal, 4 smårum, 2 öppna verandor och ekonomilokaler. En bostadsbyggnad bestående av en våning och med inredd vindsvåning och 8 rum och kök. Herrgårdsbyggnaden byggdes om 1894 av Fru Strehlenert till restaurang.
Skogsryd var ursprungligen namnet på en gård i Torpa socken, som blev utflyktsmål för de rika boråsarna på sommaren. Restaurangen fanns kvar fram till år 1960 och källarmästaren hette Fritz Ahlstrand och han bodde i det röda huset mellan restaurangen och ÖSS anläggning.
Det är tragiskt när en sådan här vacker byggnad försvinner om det nu var en brand så är det inte mycket som man kan göra, men är det som det stod i Borås Tidning att man rev byggnaden så tycker jag det är en stor skam att riva huset. Vad jag har fattat så står fortfarande platsen obebyggd och kommunen skulle göra ett naturreservat utmed Öresjö. Jag har inte själv sett platsen där byggnaden har stått men jag tror att det får bli ett besök med kameran nu i höst och spana in den platsen.
Om det nu har varit så att man rev byggnaden och även andra byggnader i Borås under 1960- 1970-talen undra om man tog vara på t.ex av inredningar, kakelugnar eller gamla järnspisar. Allt kanske hamnade ute på tippen vad vet jag, men det fanns mycket snygga saker som man kunde ta till vara på och andra till annat.
Det finns en liten kopia av Skogsryd i Hudene i Nolåstorp och det är verkligen värt ett besök där och det finns även en kopia av den gamla teatern där också plus en massa andra hus.

PDF-fil