Tingshuset i Ljung

Foto Glenn Murberg 20060908
Det gamla tingshuset i Ljung Gäsene Härad var i bruk fram till år 1947. De äldsta delarna av byggnaden är ifrån 1776, alltså 240 år gammalt i år. Jag valde att skriva detta blogginlägg väl passande till ett firande av 240 år som äger rum i dag söndag den 28 augusti. I samband med detta firande så täcker man av en vägskylt dom visar 3.7 mil till Borås, Falköping, Ulricehamn och Alingsås. Så du som har tid över så är det öppet hus i Tingshuset mellan 15.00 – 17.00, det finns möjlighet till guidade turer. Tyvärr så skulle jag vilja ha varit med om detta men jobbar oturligt nog men får väl se om jag kan få en visning av byggnaden fram igenom, vill fotografera alla rum och det berömda hålet i ena fängelsehålan.
Det var en av bygdens söner som var listigare än sina väktare år 1898, med ett insmugglat sågblad tog han sig ur genom det tjocka taket och rymde till Amerika. Rymlingen återvände aldrig, men hålet i bjälklaget finns kvar än i dag. Det lustigaste med detta är att hon som smugglade in sågbladet till fången var min sambos gammelmormors bror. Sågbladet smugglade hon in i en brödlimpa. Detta gör ju att mitt intresse av tingshuset blir ännu större. Det som är så konstigt jag bor ca 3 km ifrån tingshuset i 10 år nu men aldrig varit inne i det, så det är nog dags att göra ett besök där med kameran.
I tingssalen vilade fortfarande lagbok och klubba på domarens bord. Även häradshäktet är fortfarande intakt, undervåningen innehåller museum med inventarier sedan 1700-talet. Övervåningen innehåller 2 samlingslokaler och kök som hyrs ut till enskilda och offentliga sammankomster. Tingshuset är ett av de äldsta och välbevarade i landet. Sista tinget hölls i december 1947 varefter Gäsene Härads tingslag uppgick i nybildade Borås Domsaga. Byggnaden är ett byggnadsminne sedan den 24 juni 1976 och stiftelsen som bevarar byggnaden bildades 1956. En minnes sten med alla sockennamn restes 2006.
Byggnaden har varit rivningshotad 3-4 gånger med då har byborna varit vakna och ställt upp med pengar så man kunde bevara denna underbara byggnad och det får man tacka de som ställde upp så att tingshuset fortfarande får stå kvar där det en gång byggdes.

PDF-fil