Österlånggatan från Hötorget mot Stora Torget

En höstdag vid Hötorget, Österlånggatan som går ner mot Stora Torget. Till höger i bild ser vi en del av Carolikyrkans kyrkomur och nedanför den går Södra Kyrkogatan. Huset till höger låg Franssons hörna och här ser det ganska så igenbommat ut. Byggnaden står nog bara och väntar på grävskopan Bilden är fotograferad hösten runt 1967 är inte 100 % säker. Man ser att byggnaden nere vid torget är redan riven
Det var tre kvarter som försvann Herkules, Jason och Midas. Det är synd att man rev dessa små charmiga trähus, det hade varit bättre att spara dessa och renovera och göra interiören till dagens standard. Jag har inget större minne av dessa kvarter vid torget eftersom jag var alldeles för liten. Det hade varit intressant att dokumentera dessa byggnader innan de revs både in och utvändigt.
Finns det någon av mina läsare som kanske har bilder på dessa tre kvarter innan de rivs och även rivningsbilder är intressant. Det vore roligt att få se hur dessa huset såg ut invändigt, har du några bilder hör gärna av dig. Eller om du har några intressanta berättelser ifrån dessa kvarter. Ibland funderar jag hur man tänker när man river så många kvarter nästan samtidigt, för så dåliga kan inte alla hus ha varit. Man skulle ha varit en fluga i styrelserummet när dom beslutade om rivning, det hade varit kul att fått höra hur tänkarna gick mellan styrelseledamöterna.
Undra om man tog vara på något som fanns i huset som t.ex kakelugnar och lika så huset som låg Torggatan – Österlånggatan låg ju ett apotek som hade en vacker inredning, undra om man tog tillvara på denna inredning? Vet du något om denna inredning hör jag av dig.

PDF-fil