Österlånggatan med apoteket Bävern 1960

En vy över bland annat Apoteket Bävern som låg Yxhammarsgatan – Österlånggatan. En riktig blandning mellan trähus, stenhus och stöphus. Huset innanför Bävern är ett kallat ett stöphus. Om man studerar bilden så ser man att det inte finns så många byggnader kvar i dag. Det som är kvar i dag är de gamla fabriksbyggnaderna förutom fabriksbyggnaden till vänster som i dag är en parkeringsplats. Bilden är fotograferad år 1960.
Lite synd att så här många byggnader ifrån fyra kvarter bara har försvunnit och likaså hela Norrby som vi ser högst upp i bild. Norrby är väl det stadsdelen som rivningshysterin har härjat mest skulle jag tro, fast man har ju varit överallt i Borås. Jag har för mig i stöphuset så låg ett kafé som hette Svea, tror jag att det hette. Stöphuset rev man år 1983 måndagen efter man hade rivit vår älskade teater.
Jag föredrar den är vyn i stället för den som är i dag, titta bara på huset som ligger där på Tryckerigatan men hörntorn är ett fantastiskt byggnadsverk förstår bara inte hur man kan få för sig tanken att riva ett sådant här vackert hus. Det finns ett litet vackert hus ungefär mitt i bild med en ganska lång skorsten, det är sådana hus som jag gillar när dom ligger intill stora hus runt om. Det är ju ungefär huset som ligger på Mariedalsgatan, ett litet hus med stora höga hus runt omkring och med en mysig bakgård. Förresten det var på den bakgården som jag fotograferades av BT när de intervjuvade mig angående min Facebookgrupp Gamla Borås.
Det hade i min mening varit bättre att vara rädd om det gamla och inte låta allt förfalla så man måste riva det men det är ju bara mina tankar och funderingar.

PDF-fil