Österlånggatan mot söder 1882

En gammal bild av Österlånggatan mot söder, fotografen står nog i korsningen Österlånggatan - Skolgatan och blickar ner mot Stora torget. Tänk att hela centrum var belagda med kullersten. Enda byggnaden som står kvar i dag är Caroli kyrkan allt annat är borta och i dag är Österlånggatan en gågata från Yxhammargatan och ända ner till Södra Torget. Notera de höga trapporna till byggnaden till vänster, denna del kallades även för trappgatan på grund av sina trappor. Bilden är fotograferad år 1882.
Jag kommer ihåg när stadsbussarna gick på denna gata och det var väl på 1970-talet tror jag och då stannande bussen vid Hötorget och sedan gick den ut på Yxhammargatan, jag tror att det var alla bussar som gick denna väg i stället för Allégatan. Rätta mig om jag har fel för jag är inte säker alls att det var så. Huset till vänster revs under 1920-taletoch sedan huset nedanför vet jag inte exakt när det försvann. Kvarteret nedanför kyrkan rev i slutet av 1960-talet det har jag bloggat om tidigare.
Sitter och funderar hur många hus som man har rivit i centrum under åren det är en hel del hus som har försvunnit. Visst behöver man förnya sitt bestånd och det var många dåliga kåkar i centrum men man behöver inte överdriva. Ni som läser bloggen vet ju att jag håller på att bygga en hemsida om gamla Borås och efterlyser bilder från Borås när man rev bl.a kvarteren Balder, Bele och Brage även Jason, Midas och Herkules. Söker även rivningsbilder på övriga Borås och även Norrby där det var en hel stadsdel som försvann. Har du det liggandes då får du gärna maila mig dom eller om du har papperskort, diabilder eller negativ som du kanske vill låna ut så kan jag scanna in dessa. Bor vi inte i samma område så står jag för alla portokostnader.

PDF-fil