Stenbro över Björnåsbäcken

Foto Glenn Murberg 20160618
En vacker envalvsbro som nästan försvinner i sommargrönskan, lite synd att man inte röjer lite sly och gräs runt en sådan här vacker bro. Denna bro finns om man åker ut mot Granbäcken och mot Kinnarumma och den är inte lätt att upptäcka. Jag hade lite problem att hitta denna bro i somras men är man lite envis så finner man det man söker efter. Den tillhör absolut de äldsta bevarande stenbroarna i sjuhärad och är troligen byggd under senare delen av 1700-talet och den togs ur trafik 1935. Bron saknar ett täckande stenlager, med andra ord hela vägbanan är gräsbeväxt.
Den har vackra stengardister med järnräcken men ena sidan är dom skadade. Detta är en bro som man bör bevara, röja upp runt om och renovera den. En skylt på platsen samt en vägvisning hur man kommer fram till bron.

Här har vi en liten närbild av bron och tänk om man skulle röja runt bron tänk vilken vacker bro det skulle bli. Vi måste ta vara på vårt kulturarv och föra det vidare man kan inte bara låta det gamla bara förfalla och låta det rasa ihop utan vårda det ömt.
Det har funnits en förläggarverksamhet här från ca år 1760 och fram till år 1800 på Björkereds gästgivargård intill bron, den lades ner år 1870. Det finns uppgifter om att mansbyggnaden togs ner i mitten av 1920-talet och flyttades till Borås där den snabbt växande befolkningen behövde bostäder, och jag har försökt att forska i det om huset fortfarande finns kvar i Borås men har inte fått fram något om det. Du som läser min blogg och vet något om huset fortfarande finns kvar i Borås, maila mig gärna. Tänk vad liv och rörelse det var då på denna tid och i dag så ligger bron där ensam och öde, de som passerar bron är nog bara skogens vilt och någon enstaka människa. Vet du som läsare något mer om denna bro får du gärna höra av dig.

PDF-fil