Österlånggatans norra del 1966

Österlånggatans norra del mot Konstsilkes fabrik, här är en del av Borås som har förändrats en hel del. Alla husen på vänster sida är rivna och ersatt med ett parkeringshus och ett äldreboende. Gatan som korsar Österlånggatan är Lilla Tvärgatan som gick ifrån Nybrogatan och ända upp till Kungsgatan men i och med att man byggde en byggnad precis i högra hörnet på bilden vägg i vägg med gamla Grand hotell och att man rev hela kvarter Brage, Bele och Balder så stympades denna gata vid Österlånggatan. Bilden är förmodligen fotograferad runt 1966.
I bakgrunden ser vi de två stora skorstenarna som hörde till Konstsilke och nu finns det bara en kvar då den ena försvann i samband med ombyggnad och renoveringen av Konstsilkes fabrikslokaler. Så här ser vyn ut i dag:

Foto Glenn Murberg 20160915

Det är lite skillnad på dessa två bilder den sista bilden är fotograferad den 15 september. Huset till vänster sida revs dagen efter man hade rivit den gamla teatern. Dom andra två husen rev man tidigare kommer inte ihåg vilket år man rev dom. Sedan fungerade tomterna ett tag som en grusad parkeringsplats innan man byggde Agamemnon och jag tror att det var år 1995. Förut så hette dessa två kvarter Akilles och Ajax men sedan bygget var färdigt med äldreboendet så blev det kvarter Agamemnon. Man byggde äldreboende rakt över Tryckerigatan som gick mellan Nybrogatan och Kungsgatan som nu är en kort liten gata mellan Österlånggatan och Allégatan. Det ar många gator som blev kortare i och med att man byggde Högskolan och Hotell Plaza, bland annat de två gatorna som jag redan har nämnt och så var det Sandgärdsgatan och Stengärdsgatan som blev kortare.
Till sist som jag lovat innan kommer en bild ifrån ackumulatortanken vid Ryaverken.

Foto Glenn Murberg20160913

PDF-fil