Södra Torget 1948

Bild från Borås Lokaltrafiks bildsamling
En klassisk bild på Södra Torget eller Busstorget som det kallas för. Bilden är fotograferad 1948 och speciellt med denna bild är den lilla Trafik-/Informationskiosken. Den försvann ju från torget i samband med ombyggnaden 1993 och ställdes ut på Strömsdal alltså vid bussgaragen på Gånghestervägen. Där stod den ett antal år och man såg den då och då när man åkte förbi men så den dag så var den bara borta. Då tänkte jag att nu har den fått vandra till de sälla jaktmarkerna.

Bild från Borås Lokaltrafiks bildsamling

Här ser vi kiosken framifrån på Södra Torget, det verkar inte finnas så många bilder på bara kiosken när den stod på Södra Torget men denna bild ska vara ifrån 1980-talet. Jag tycker den är så otroligt vacker och charmig, så den får inte bara stå och förfalla.

Bild från Borås Lokaltrafiks bildsamling
Här ser vi en interiörbild av trafikkiosken och det klassiska taket där man stod och väntade på bussen. Notera skyltarna som ligger på hyllan till vänster. Jag måste säga att man saknar att se den på torget där den verkligen hör hemma. Allt ser så stilrent ut i kiosken och detta är nog på 1950-talet skulle jag tro eller så är det samma år man placerade ut den på torget 1948. Tänk vad många gånger man har stått utanför den luckan och frågat om när bussen går och även biljettpriser.

Bild från Borås Lokaltrafiks bildsamling
Här ser vi andra änden av kiosken och Flaménska Gården i bakgrunden. Den är lika stilren i denna ände och en snygg uniform med skärmmössa. Telefon och komradio fanns det i kiosken redan då. Här kommer en bild ifrån Strömsdal:

Bild från Borås Lokaltrafiks bildsamling
Detta är sista minnet man hade av den och jag tänkte flera gånger att jag skulle ha med kameran och ta lite bilder på den. Men varje gång man åkte förbi hade man inte med någon kamera, men den gången som man kom ihåg att ta med kameran så var den spårlöst försvunnen. Då tänkte jag att den får man aldrig se mera och åren gick och man glömde av den lilla byggnaden men för en månad sedan ungefär fick jag ett mail av en kille och han sa att han sett kiosken under en presenning. Genast tog jag kontakt med kommunen och fick komma och fota den. Måste säga att jag blev väldigt förvånad att den var i ett väldigt bra skick förutom taket. Men en liten renovering på denna lilla klenod som blir den så gott som nu igen. Så här ser den ut där den står nu:

Foto Glenn Murberg

När man tittar på kiosken så blir man nostalgisk och en massa minnen kommer tillbaka. Jag tycker att man ska renovera denna och sedan placera den någonstans på busstorget där den hör hemma och speciellt nu när Borås Lokaltrafik slutar att trafikera Borås gator efter nästan 100 år. Denna kiosk skulle kunna bli som ett minne för lokaltrafiken och man skulle kunna placera den mellan Flaménska Gården och kiosken eller i Ramnaparken för den är kulturhistoria.
Så här ser den ut inuti:

Foto Glenn Murberg 20160915

Det är som att tiden har stått stilla i den. Jag har varit i kontakt med kommunen och lagt fram lite förslag om kiosken. Så nu är det bara att invänta svaren, för jag menar att det är ju fruktansvärt att låta den stå där och ruttna bort nu när den är i så bra skick. Det sägs att kiosken ställdes ut på busstorget år 1948 vet inte om detta stämmer men tittar man på huvudbilden så ser det ut som att kiosken är ganska så ny där den står och året för bilden är just 1948. Om man jämför bilderna så ser man att kiosken är lite ombyggd sedan den var ny. Jag hoppas verkligen att kommunen sparar denna vackra klenod för enligt min mening så är den ett riktigt kulturminne. Jag vill tacka att jag har fått ta del av dessa bilder, så jag är evigt tacksam att du har hjälpt mig med dessa bilder Jörgen på Borås Lokaltrafik.
Sedan har jag ett mål att göra en sida på min hemsida om Borås lokaltrafiks historia som snart är slut efter nästa 100 år. Så du som läser denna blogg och innehar bilder på både busstorget och även på alla sorters busar som har gått i trafik hos BL så får du gärna maila mig, så kan du berätta vad du har eller om du har någon historia om bussarna.
Så nu sitter man och inväntar svar ifrån kommen om ödet om kiosken. Jag skrev längre upp i inlägget så skulle den platsa mellan Flaménska Gården och Södra torgkiosken skulle vara idealiskt eller så platsar den lika gärna i Ramnaparken. Men som sagt var man får invänta svar ifrån de ansvariga och se vad domen blir.
Kiosken är ju trots allt 68 år om du nu är byggd 1948 men allt talar för det, det behöver inte kosta så många kronor att renovera taket. Denna klenod måste räddas till varje pris. Jag hoppas att de bestämmande på Borås Stad läser denna blogg också. Man skulle till och med kunna sälja Borås souvenirer eller något liknade.

PDF-fil