Folkets hus

Folkets hus
Året var 1939 då man invigdes Folkets hus i Borås som har Järnvägsgatan, Allégatan, Tryckerigatan och Österlånggatan omkring sig. Folketshus uppfördes mellan år 1938-1939 efter ritningar av Gunnar Jonsson. Inom arbetarföreningarna i Borås började man redan 1887 att ta upp andelsteckningar till ett Folkets Hus. Är 1899 bildades Byggnadsförening Folkets Hus. Föreningens styrelse utgjorde av Johan Holmqvist, August Svensson, Albin Jacobsson, G. E Axelsson. C. J Larsson, J. Gustafsson och Martin Nilsson. Föreningen avsåg att skaffa en samlingslokal samt utrymmen för en kooperativ affär.
Motståndet mot arbetarrörelsen var vid denna tidpunkt ännu så stark att när man skulle anskaffa tomten mötte man stora svårigheter. Föreningen lyckades att köpa in en tomt i kvarteret Sidensvansen 7 vid Sturegatan och här uppfördes år 1901 ett trähus i en våning och som tjänstgjorde som samlingslokal tills fastigheten stod färdig på Järnvägsgatan. Den 16 april 1920 beslöt Byggnadsföreningen Frans Björklund skulle köpa in tomten vid Järnvägsgatan Vid årsmötet 1928 framlade styrelsen ett förslag till nytt Folkets Hus och fick i uppdrag att lösa byggnadsfrågan. Vid årsmötet 1933 demonstrerade arkitekterna Jonsson och Lundberg ritningar och skisser, men inga kostnadsberäkningar kunde framläggas förrän vid årsmötet 1934. År 1936 beslöt sätta igång byggnadsarbetet på hösten samma år, men stadsplanen för kvarteret var ej färdig. De kommunala myndigheterna önskade, att Byggnadsföreningen skulle förvärva mark av Varberg - Borås - Herrljunga järnväg, så att en öppen plats kunde ordnas framför Folkets hus fasad mot Järnvägsgatan, i annat fall skulle inte byggnaden kunna få den avsedda höjden av 7 våningar.
Det var lite historia om Folkets hus och nu är Folkets hus i blickfånget igen, nu vill man bygga om hela byggnaden till ett så kallad kongresshus. Jag ställer mig frågan med en gång, för det första behöver Borås ett kongresshus??? Jag tror inte det och genomför man ombyggnaden så kommer man att mista en stor kulturhistoria i Borås. För börjar man bygga om så försvinner charmen med detta hus och likaså med Biografen Folkan som med sin entré med sitt marmorgolv. Varför förstöra ett sådant hus, renovera det sparsamt istället och börja och använda Folkan med någon form av teater eller Biograf. Det har ju hänt förr att man bygger om ett hus så att man inte känner igen det utan man tror att man har byggt ett helt nytt hus.

Foto Glenn Murberg 20160930

Det finns ju liksom annat att lägga pengarna på bl.a Vattentornet och Marbostugan som jag tidigare har skrivit om men det finns ytterligare en byggnad som behöver lite renovering eller rättare sagt ganska mycket och det är Parkteatern i Boråsparken. Tyvärr så verkar det som att den är på väg att gå samma väg tillmötes som gamla teatern i Stadsparken. Där kan man lägga lite pengar och renovera upp den så den får står kvar. Eldsjälen bakom att bevara Parkteatern heter Göran Lohne och han driver även en Facebookgrupp Bevara Parkteatern i Borås.
Nä strunta i att bygga om Folkets hus till ett kongresshus, bättre att renovera bevara andra byggnader som behöver lite vård och kärlek, det tycker jag är bättre och så går mina tankar i huvudet. Ska snart få tillträde att fota inne i biografen Folkan och dokumentera, jag har inte varit där inne på hur många år som helst. Lika så med Parkteatern och den gamla Sagabiografen, det ska bli intressant och se om det ser ut som det gjorde på den tiden som man var aktiv biobesökare.

PDF-fil