Sven Eriksonsplatsen

En vacker vy över Viskan med Västerbro, Röda Kvarn och Molanders konditori. Röda Kvarn som ligger intill Viskans vatten och är en underbar vacker byggnad och det är den fortfarande i dag. I tisdags den 20 september fick jag en riktig rundvandring av Henrik på biografen.Vet inte när bilden är fotografera men kanske på 1930-40-talet. Det är en mycket vacker och stilfull miljö inne i byggnaden. Foajén återfick ett mer ursprungligt utseende i samband med en restaurering 2004. Golvet är belagt med kalkstensplattor och väggarna har en bröstpanel med ådringsmålad ek panel indelad i speglar. I västra hörnet finns en trappa som leder upp till hall, maskinrum, vaktmästarrum, loger och övriga förvaringsutrymmen.

Foto Glenn Murberg 20160920

Salongen har ett dekorationsmålerid från 1920-talet vilket återskapades i samband med restaureringen. Måleriet utgörs av röda väggfält med blomsterdekorationer, vilka inramas av marmoreringar i blå-grön färgskala. Ovan väggfälten löper en fris med slingor och rosetter vilka är färgsatta i bland annat ockragult och rostrött. Taket är gulmålat med dekorationsmålade fält. I vardera fältet sitter en kristallkrona. Biografstolarnas antal var ursprungligen 500. Idag uppgår de till hälften och är av röd sammet.
Sedan utanför Röda Kvarn som nu är bilfri, då borde man ställt Pagoden som tidigare stod på Stora Torget eftersom det tidigare stod en där. Ta bort den fula toaletten och ställ kiosken där eller så ställer man den mitt framför Röda Kvarn. Men först måste på lite ny målarfärg och nya fönster i den. Just för närvarande står Pagoden på Servicekontorets plats på Pantängen. Sedan skulle man återställa stenbron som den var innan man breddade och byggde om den, tänk vilken idyll det hade blivit, då hade man gått tillbaka i tiden ca 60-70 år. Men det kommer aldrig att ske att man återställer Västerbro men man kan ju alltid leka med tanken. Men med Pagoden är det fullt möjligt att flytta dit den.
Röda Kvarn byggdes år 1914 och Molanders Konditori år 1869 och ombyggd och påbyggd år 1926. När jag fick en rundvandring i biografen så fanns det lite klotter på andra våning som skall tas bort vid en eventuell renovering men det finns klotter där som inte ska tas bort, se bilden nedan:

Foto Glenn Murberg 20160920

Man klottrade redan i början av 1900-talet närmare bestämt år 1918 och sådant ska man bevara. Sedan fanns det ett par järnbalkar på andra våning precis ovanför foajén se bild:

Foto Glenn Murberg 20160920

Undra om det är järnvägsräls eller att det bara ser så ut? Jag måste tacka Henrik för att han hade tid att ta emot mig så att jag fick fotografera interiören. Kommande projekt att dokumentera är Saga biografen och biografen i Folkan. Att dokumentera Folkan är ju ganska viktigt om nu det blir någon ombyggnad av Folkets hus till kongresshus. I stället för att lägga pengar på att bygga om Folkets hus så är väl det bättre att lägga dessa pengar på att restaurera vattentornet, jag tycker att det är viktigare att bevara våra kulturbyggnader, det är min åsikt i alla fall.
Sedan hade det varit en annan sak om man behöver ett kongresshus men jag är osäker att det verkligen behövs en sådan byggnad men det är ju bara mina egna tankar. Det ska bli kul att få komma in i Folkan och Saga, jag har säkert inte varit där inne på ca 30-35 år och det var likadant med Röda kvarn.
Till sist hoppas jag att Borås Stad läser detta blogginlägg och att de tar till sig att placera ut Pagoden som står på Pantängen och placerar den framför Röda kvarn

PDF-fil