Yxhammarsallén 1930-tal

Yxhammarallén från Allégatan sett upp mot Kungsgatan, gatan ser väldigt bred ut och väldigt mycket grönska. Tänk om man hade fått se denna bild i färg med alla dessa träd och buskar. Jämför man med en bild i dag så kan man inte tro att det har sett ut så här för 86 år sedan, bilden är fotograferad 1930. Lite ovanligt med en gångväg mitt i gatan med parkbänkar ser riktigt mysigt ut, sedan har vi körbanan vid kanterna.
Till vänster har vi kvarter Balder där högskolan och hotell Plaza finns i dag och till höger finns i dag polishuset som är den grå trist byggnad tycker jag. Vi får se om man bygger ett nytt ute vid Gina Tricot för polisväsendet och att man skulle bygga om polishuset hoppas då att man gör något åt utsidan av huset så det blir snyggare. Fotografen stod på Allégatan och fotograferade denna bild och ungefär där damerna sitter står idag Obelisken, kallad för Tandpetar´n i folkmun.

Här har fotografen vänt på sig och blickar västerut ner mot Nybron och även denna bild ska vara fotograferad år 1930. Hotell Du Nord och Stadshotellet på vänster sida. Alla hus på vänstersidan finns kvar förutom Stadshotellet. På höger sida finns inget kvar av den gamla bebyggelsen. Redan vid den här tiden hade de rondeller i Borås fast det var lite mindre än dagens. Allégatan heter tidigare Brunnsgatan och Allégatan fick sitt namn år 1887. När gatan hette Brunnsgatan alltså innan 1887 så ska det även ha funnits en rondell och i rondellen fanns det även en brunn där befolkningen kunde gå och hämta vatten och det kanske var därför gatan hade det namnet.
Till sist så bjuder jag på en bild ifrån ackumulatortanken en vy över Borås.

Foto Glenn Murberg 20160913

PDF-fil