Magasinsgatan med Borås Wäfveri och Norrbygärde

Magasinsgatan Med Borås Wäfveri och Norrbygärde
En bild som är fotograferad från tornet på Carolikyrkan över Borås Wäveris ångcentral och Norrby i bakgrunden. Bilden är fotograferad någon gång efter 1945, eftersom tomten på Magasinsgatan 10 var obebyggd då. Här på bilden ser vi att byggandet av Ica Eol är i full gång det är huset till vänster mitt i bild.
Mitt i bilden ser vi Borås Wäveris stora ångcentral som byggdes år 1927. Kommer att göra ett blogginlägg senare om själva byggandet av ångcentralen. Det fanns ett järnvägsspår från bangården vid Borås nedre station som gick över Magasinsgatan fram till ångcentralen. Fabriksbyggnaden till höger mellan järnvägsspåren är J.F Wennersten som ingick sedan i Borås Wäveri år 1915. När ångcentralen rev det har jag inte en aning om, det måste ha varit någon gång på 1970-talet eller? Någon som vet, hör av er till mig, vill gärna veta. Någon kanske till och med har bilder från rivningen. I alla fall har det stått tomt mellan Norrby Tvärgata och Viskan sedan det revs. Jag har inget minne alls om detta stora komplex som stod är, det kan hända att jag har sett detta när jag var gramm men då var man helt ointresserad av gamla byggnader och la det inte på minnet.


Så här ser det ut i dag, bilden är tagen ifrån tornet på Carolikyrkan 20150926 och man ser ju vilekn skillnad det har blivit
Åter till huvudbilden, vi ser taket på Linds färgeri som jag skrev lite om i mitt förra blogginlägg. Båda järnvägarna som finns med på bilden, den övre går till Göteborg och den under till Herrljunga. Ovanför ångcentralen ser vi gamla Norrby och där finns inte mycket gammalt kvar av det som vi ser på bilden. Nästan hela Norrby blev offer för grävskoporna, det finns några hus som står kvar, bland annat Norrbyskolan som byggdes år 1905 och det är många gator som också har försvunnit. Det var på 1960-talet som grävskoporna härjade här på Norrby. Man byggde ut Norrby Långgata till Norrbyleden som var färdig 1975 och då fick många hus rivas och det finns inga fragment kvar av dessa. På skogsbacke som låg mellan Västra Nygatan och Billdalsgatan finns det lite husgrunder, några gamla järnstaket och stentrappor kvar.
När jag var ute och fotade i somras vid Borås Wäveris ödetomt där ångcentralen låg, var jag nere vid Viskan lite ovanför järnvägsbron bakom Simonsland fanns det en märklig grej som var byggd av trä samt lite pålar i Viskan. Detta satte ju griller i huvudet på mig, blev ju nyfiken på vad detta kunde ha använts till och hur gammalt det är. Se fotot nedan

Ni som läser bloggen, är det någon av er som vet vad detta kan vara för något? Jag har letat information om detta men inte funnit någon. Nyfiken som man är, så vill man ju veta. Som dom säger, frågar man inte så får man inte reda på något.
Nu vill man bygga ”Nya Norrby” på ödetomten och även borta vid centralbron där gamla DFalhems kontor ligger som nu används som moské. Man kan ju börja fundera om man ska riva gamla Dalhems och gamla Ica Eol. Nyligen eldhärjades gamla Dalhems kontor så det kanske måste rivas på grund av det. Detta är bara spekulationer från min sida men ödetomten är ju ingen vacker plats nu, konstigt att man inte använder det som parkeringsplats. Så det kanske inte är fel att bygga Nya Norrby med som jag har sagt tidigare bygg snygga hus.
Till sist har du som läser detta egentagna foton på den aktuella platsen och även rivningsbilder och historier om platsen så hör av dig till mig via mail.

PDF-fil