Västerbro

En vacker bild av Västerbro sett ifrån korningen Västerbrogatan-Lilla Brogatan. Väldigt vacker stenvalvsbro som numera är lite sönderbyggd tycker jag. Titta bara på räcket vad vackert det är och gatan är stenbelagd och lika så trottoaren med raka fina kanter.
Till vänster skymtar Borås vackraste biograf Röda Kvarn, byggd år 1914. Rakt fram ser vi Sven Eriksonsskolan och den är byggd år 1856. Notera även dessa fantastiska gatlampor, jag tycker det är synd att det inte finns några bevarade för dom är otroligt vackra. Till höger har vi en liten kiosk som sålde böcker, tidningar och vykort. Till höger om kiosken har vi den vackra telefonkiosken, en Pagod och jag undrar om det är samma som står i Ramnaparken? På tal om Pagoden som stod i Ramnaparken som jag har bloggat om tidigare, nu står det inte kvar i parken utan den har fått komma in i värmen för en renovering, äntligen säger jag. Det var verkligen på tiden att den blev renoverad, en gammal Pagod från år 1900 ska man vara rädd om, dom växer inte på träd om man säger så. Jag har följt renoveringen och allt ser lovande ut.
Huset till höger ett ganska vacker hus precis bredvid Viskan med lite snickarglädje. Vet tyvärr inte när det är byggt eller vilket år det revs. Huset ovanför är Nymanska gården är byggd uppfördes år 1729 och år 1932 skänkte staden Nymanska gården till Borås Museum. Det är ett vackert hus som står där i Ramnaparken nu, tur att man sparade något hus i alla fall. Huset ovanför med flaggstången är Sven Eriksonsplatsen 8 och är byggt 1906 och innehöll bland annat Nya Hotellet.
Huset ovanför med tornliknande taket är Sven Eriksonsplatsen 10 och är uppfört 1888 av fabrikör Axel Bergengren. Tråkigt när sådana vackra hus försvinner, vet tyvärr inte när man rev detta vackra hus. Byggnaden högst upp i bilden vet jag tyvärr ingenting om, men det kanske ni läsare upplysa mig om.

Bilden är fotograferad runt år 1925 och notera att det är helt bilfritt och ett fåtal människor är ute. Det är mycket som är förändrat på bilden i nuläget. De hus som finns kvar i dag är Röda Kvarn och Sven Eriksonsskolan. Viskans åkanter är stenbelagda och räcken vid trottoarerna. Senare blev Krokshallstorget en plats för torghandel. Har varit med min mamma där flera gånger och det var riktigt mysigt att gå där bland alla marknadsstånd. Nu finns det bara en trist parkeringsplats där. Nä, inför torghandeln där igen.
Lite synd bara att stenvalvsbron är så ombyggd, man ser knappt de vackra valven. Det stora ombyggnaden skedde runt 1948. Trafiken ökade blev mer och mer personbilar och tyngre lastbilar. Nu är hela Västerbro avstängd för biltrafik och hela platsen är ganska lik den öppna plan som vi ser på bilden plus att den finns en lite sprutande fontän där i backen.
Ganska så vacker blick för resenärerna när de kommer ifrån Resecentrrum in mot centrum. Det är tur att Röda Kvarn har blivit byggnadsminne, annars kanske den hade fått lämna plats åt någon annan byggnad. Den blev byggnadsminne år 1998.

Slänger med en bild till när vi ända är vid Västerbro. Äreporten smyckar bron restes med anledning av Gustav V:s besök i Borås den 29 29 juli då Älvsborgs regemente firade 300-årsjubileum.

 

PDF-fil