Vy över Kvarter Electra

Till vänster ser vi BT-huset byggt 1903 ritat av Lars Kellman, Fabriksbyggnaden mitt i bild är Swartz Färgeri från 1824 och sedan blev det Berglunds År 1875 och sista färgeriet i den byggnad var Linds Färgeri från År 1900 fram till 1981 då Linds flyttade till Rydbolmsbolagets gamla byggnader i Rydboholm. Jag vet inte när man rev fabriksbyggnaderna men skulle tippa på en gång på 1980-talet. Bakom fabriken har vi Brännerigården som är en av stadens äldsta byggnad, som har överlevt några stadsbränder är byggd 1734.
Vi ser lite av tornet av Carolikyrkan som är stadens äldsta byggnad som är byggd år 1669. Borås elverk uppfört 1906 och kanske ganska logiskt att kvarteret heter Electra. Byggnaden står fortfarande kvar lika vacker fast lite är ju rivet och ombyggt. Byggnaden till höger om Borås Elverk är Berglundska gården som låg på Västerlånggatan 12,vet inte byggnadsåret men det revs 1956 som vållade Borås första rivningsdebatt i fullmäktige. Vad jag kommer ihåg så var det en parkering efter rivningen av Berglundska gården men jag kanske minns fel. Sedan bestämdes det att det skulle byggas på den tomten, någon konstig forma av byggnad, den är ju inte speciellt snygg. Vet att det är många som gillar nya byggnader, men kan man inte rita och bygga hus som passar in i miljön.
Fabriksbyggnaden till höger om Viskan är Wiskaholm som grundades 1857 och alla dessa gamla byggnader är borta i dag. Fast den byggnaden som står där i dag som är byggd efter Viskans former är också vacker, den tillhörde en gång Borås Wäfveri huvudkontor. Nu är det bestämt att man ska bygga lägenheter i Borås Wäfweris gamla byggnad och jag hoppas innerligt att man inte ändra och bygger om huset så man inte känner igen det som man har gjort med så många andra hus i Borås.
Jag vet inte när bilden är fotograferad, du som läser bloggen kanske kan ge ett årtal när bilden är tagen. Vet när man var liten grabb och fick se alla möjliga färger i Viskans vatten och alla dessa svarta rökpelare ur alla skorstenar i Borås. Något som jag gillade var när B.A.J loket stod i Nybroparken, det var ju en dröm för oss grabbar att så klättra upp i loket och låtsas att man var lokförare. Man blev lite besviken den dagen loket var borta, för det passade liksom i där bredvid Viskan och järnvägen bakom. Men tänker man efter så passar loket bättre där det står nu inne i värmen på Åhaga gamla lokverkstad. Nu har man gjort en vacker promenadväg bakom Brännerigården och Borås Elverk. Väldigt vacker att gå där bredvid Viskan och ha dessa gamla byggnader runt sig.
Nu är det på tal om Borås Stad ska sälja Brännerigården och då får man hoppas att den eventuella nya ägaren fortsätter att bevara denna vackra kulturskatt som dock är Borås näst äldsta byggnad. Jag vet inte om Brännerigården är ett byggnadsminne, om inte så borde den bli det så den får stå kvar i många, många år framåt. Vi måste värna om våra gamla byggnader som få som finns kvar. Det är viktigt att vår historia förs vidare till nästa generation. Det var därför som jag startade Facebookgruppen Gamla Borås för oss som inte var med på den tiden. Framför allt att lära sig mera om gamla Borås, jag är som sagt var en kulturminnesnörd som jag har nämnt innan.
Sedan jag var med i Borås Tidning i februari 2015, så har Facebokgruppen dubblerats och antalet medlemmar stiger hela tiden och alla som är med i gruppen bidrar på sitt sätt. I gruppen finna alla åldrar representerade ung som gammal. Ni som läser bloggen gå gärna med i gruppen, där finns en massa bilder och kommentarer. Sedan finns det ett par gamla ”rävar” som sitter inne med hur mycket kunskap som helst om gamla Borås. En stad förvandlas ganska fort, det ser jag bara sedan jag flyttade ifrån Borås 2002 så är det mycket som är ändrat, både till det bättre och till det sämre. Jag försöker att komma ner till Borås så ofta jag kan och försöker då att dokumentera de gamla hus som fortfarande finns kvar.
Som jag tidigare har skrivit i bloggen så håller jag på att utforma lite olika sidor om Borås på min hemsida, så därför efterlyser jag egentagna bilder som jag skulle vilja få låna och använda på min hemsida, så har du några foton i din byrålåda som du vill dela med dig så är det bara att maila.

PDF-fil