Folk på Stora Brogatan 1933

Folk på Stora Brogatan 1933
Stora Brogatan västerut, bilden är förmodligen fotograferad runt år 1933. Dom flesta hus som vi ser på bilden finns fortfarande kvar i dag. Dock är huset till vänster rivet och ersatt med ett nytt hus. När det revs det vet jag inte men det byggdes år 1923 efter ritningar av Lars Kellman. Andra byggnaden på vänster sida ser i stort sett likadan ut i dag och byggdes år 1929 efter ritningar av Ivar Tengbom.
Byggnaden till höger byggdes år 1914-1915 efter ritningar av Ivar Tengbom för Borås Enskilda Bank. År 1917 uppgick Borås Enskilda Bank i Bank AB Södra Sverige och sedan år 1919 övertog Svenska Handelsbanken Bank AB Södra Sverige och Handelsbanken har sedan legat här vid Stora Torget till de valde att flytta till nya lokaler vid pulsenhuset. Hela 90 år blev det för Svenska Handelsbanken i detta vackra bankhus och nu blir det andra hyresgäster som kommer att flytta in. Andra byggnaden till höger byggdes år 1894 av Borås Enskilda Bank efter ritningar av Karl Crispim och är tillbyggd år 1915 efter ritningar av Lars Kellman.

Foto Glenn Murberg 20150801

Så här såg den byggnaden ut den 1 augusti 2015 då jag var i Borås och fotograferade en del gamla hus. Det är ju en del som är omgjort på huset men det gör mig glad att det finns så mycket detaljer kvar på huset. Jag hoppas verkligen att man inte bygger om denna byggnad något mera, så det finns allt lite små guldkorn inne i centrum i alla fall och det gör min glad. Säga vad man vill med förr kunde man verkligen bygga hus med de hjälpmedel som man hade till hands.
Numera är Stora Brogatan en gågata ifrån Allégatan och ändå ner till Västerbogatan. Det är en fin gata att promenera på med en hel del gamla byggnader en del högre stenhus och trähus. Är du intresserad av att se mer av gamla Borås gå då med i Facebookgruppen Gamla Borås, där finns det massor av gamla bilder och kommentarer.

PDF-fil