Simonsland från luften 1936

Konstsilkes fabriksbyggnader som nu har genomgått en rejäl ansiktsupplyftning och det var verkligen behövligt och jag tycker att det blev bra, fast att man fick riva några hus på grund av att det fanns för mycket gifter i byggnaderna. Notera att på bilden här finns inte Folkets hus med på bilden utan där ligger en liten vacker träbyggnad. Bilden är fotograferad år 1936 och Folkets hus byggdes år 1938 – 1939.
Man ser även kvarter Balder där nu Högskolan ligger och det är många byggnader som är borta i dag. Här ser man att byggnaderna i Borås vara låg byggda på denna tid. Konstsilkes fabriker byggdes mellan 1931 – 1943. På denna tid fanns det bara en skorsten på Konstsilkes fabriker och det tillkom en till senare, jag vet tyvärr inte vilket år den byggdes men nu i dag finns det bara en skorsten kvar. Jag tycker det är bra att man tar vara på gamla industribyggnader och bygger om dessa plus att man gjorde ett nybygge vid Skaraborgsvägen – Viskastrandsgatan och det som är så intressant att hela fasaden är klädd med kopior av fabrikens hålkort och det tycker jag är rolig grej.
Min far har gått och trampat där inne i fabriken när han jobbade där mellan 1958 – 1963 tror jag det var. Undrar vad han skulle tycka om denna ombyggnad som har blivit, tror inte att han skulle känna igen sig där. Han har ofta visat mig vilken dörr han gick in i när han sökte jobb och att han fick börja jobba redan på eftermiddagen, så kan man inte göra i dagens läge.
Trädgården i vänster bildkant tror jag tillhör Landeriet Sandgärdet som var en mycket vacker byggnad, tyvärr så vet jag inte vilket år den försvann men på senare innan Högskolan byggdes ut så låg det en bensinstation där

PDF-fil