Allégatan-Järnvägsgatan 1944

Snart en helt och hållet svunnen miljö, huset till vänster är borta sedan många år tillbaka där ligger nu Högskolan. Nu snart känner man snart inte igen sig här när det ska byggas om. Som jag skrev i tidigare blogginlägg, att behöver verkligen Borås ett kongress hus egentligen. Den frågan ställer nog sig många. Varför inte bara renovera byggnaden sparsamt i stället för att bygga om och riva. Bilden är ifrån år 1944, så Folkets hus är bara 5 år gammalt här på bilden.
Tyvärr så ligger biografen risigt till nu, nu när man ska bygga om så kommer biografen att försvinna helt och hållet och det är synd tycker jag. Har fått förmånen att komma in och fotografera och dokumentera biografen. Det är verkligen synd och skam att man ska riva biografen för i sådant fint skick som den är i, jag blev faktiskt lite förvånad.
Här ser vi entrén till biografen:

Foto Glenn Murberg 20161010

En underbar foajé som man möter när man kommer in ifrån entrédörrarna. Se bara dessa vackra marmorväggar och golvet allt blänkte precis som att det var välpolerat. Här inne har jag löst ett antal biljetter när man var ung, jag tror att sista gången jag var och besökte denna biograf var säkert 35 år sedan, så man blev lite nostalgisk. Nästa bild är en trappa upp i själva vänthallen eller vad man ska kalla det för.

Foto Glenn Murberg 20161010

Ja vad säger man om denna miljö då, den är ju underbart vacker så man måste ju bevara denna miljö på något vis. Snygga pelare med soffa runt och snygga lampor. Sedan till vänster så finns det en klädgarderob och alla nummerbrickor hängde där på sina krokar.

Foto Glenn Murberg 20161010

Väl inne i biosalongen så är den så välvårdad nästan som att den vore ny, jag gick runt och tittade så såg jag inte en enda liten skavank varken på golv eller stolarna. Jag hoppas verkligen att biografen får vara kvar men troligen så kommer den att försvinna men då hoppas jag att det finns någon som kommer och ta vara på dessa inventarier.

Foto Glenn Murberg 20161010

Fina balkonger på båda sidor i biosalongen, underbart vackert. Ca 800 platser finns det i Folkan och jag trodde att det bara rörde sig om ca 400 platser, så det var en stor biograf på den tiden då det begav sig. Så tänk om innan ni river denna vackra biosalong eller åtminstone bör man bevara biografen på något vis. Jag måste tacka Baltzar Balder som är fastighetsförvaltare att jag fick komma in och fotografera biografen samt ett trevligt sällskap.

PDF-fil