Allégatan-Torggatan

Trappan upp som leder till Sandgärdsgatan, bilden är fotograferad 1944. Se huset på höger sidan vilken grund det har och det beror på att man sänkte Allégatan under 1930-talet, så huset såg lite underliga ut på den tiden att man var tvungen att bygga på lite mera av grunden.
Huset till vänster står fortfarande kvar, nja i alla fall i samma stil men skulle renovera detta hus i maj 1987 så man kan undra hur mycket som är ifrån huset byggdes, vet inte exakt årtal men någon gång på 1830-talet i alla fall. Största delen av kvarter Munin är nybyggt i alla fall uppe på Sandgärdsgatan och en del vid trapporna på andra sidan vid nuvarande Ica City, annars få är det den gamla byggnaden som står kvar längs med Allegatan.

Foto Glenn Murberg 20161013

Så här ser det ut i dag kvarter Munin till vänster och den klassiska dubbeltrappan som fortfarande är intakt, till och med muren uppe vid Sandgärdsgatan är fortfarande kvar. Det gamla huset till höger är borta sedan många år. Enkehuset står också kvar i korsningen Torggatan – Sandgärdsgatan. Det finns inte så många bevarade kvarter i Borås längre, men som tur är finns både Hemgården, Flamenska, Strömqvist och Brännerigården kvar. Sitter här och funderar hur länge de byggnader ska få vara i så bra skick som dom är och jag hoppas verkligen att man underhåller dessa hus, för dom är ju vårt kulturarv. Ett arv som vi ska föra vidare till nästa generation. Vi ska vara rädda om våra 1800-tals hus som finns kvar i staden och även våra andra kulturarv.
Var ju och dokumenterade husen i centrum förra sommaren och de gamla hus som finns kvar är alla i bra skick måste jag säga. Får nog ta en tur nu i höst och dokumentera flera hus och de bilderna jag tog förra året håller jag på att göra en hemsida som blir klar någon gång i höst/vinter. Du som läser bloggen och har bilder på gamla Borås, speciellt egentagna skulle vara kul att få ta del av dessa och kunna få långa och scanna av dom. Hör bara av dig via mail. Är du intresserad av det gamla Borås gå då med i Facebookgruppen Gamla Borås där finns det gott om bilder och kommentarer.

PDF-fil