Österlånggatan vid Rådhuset 1940

Österlånggatan med vårt vackra Rådhus på höger sida som är byggt år 1908 – 1910 efter ritningar av Ivar Tengbom och Ernst Torulf. Jag var i Borås häromdagen och fotograferade interiören i Parkteatern och Sagateatern då passade jag på att ta en färsk bild i ungefär samma vinkel som denna. Jag blev väldigt glad när jag såg att de vackra lamporna var på plats igen vid Rådhustrappan, när jag fotograferade rådhuset förra året så såg jag att de fattades och tänkte att nya ska man sätta dit nya modernare men så blev det inte.
Huset vi ser till vänster finns inte idag utan det revs i slutet av 1960-talet när man skulle bygga Midashuset, fast tomten stod tom ett tag och fick fungera som en parkeringsplats. Huset var byggt år 1900 och tillbyggd och moderniserad 1939 0ch 1940. I byggnaden huserade bland annat AB Göteborgs Handelsbank och Apoteket Kronan.

Foto Glenn Murberg 20161013

Så här ser vyn ut i dag av Österlånggatan och Stora torget en viss ändring kan man ju säga och inte till det bättre utan jag föredrar nog det hus som fanns där innan med hörntorn. Rådhuset ser ju likadant ut ännu tack och lov fast med en stenterass utbyggd utanför rådhustrappan. Visserligen har Stora torget blivit grönare nu än var det var under 1940-talet då huvudbilden är fotograferad. Lite synd att sätta upp sådana opersonliga lampor runt torget det skulle vara lite mer gammaldags stil på dom så hade de passat in i miljön med Rådhuset och gamla Handelsbanken på var sin sida om torget. Men det är ju bara mina egna tankar och funderingar.
Jag kommer att försöka att få med en nutidsbild i samma vinkel som originalbilden i den mån jag kan. Det är alltid kul att jämföra då och nu.

PDF-fil