Södra Torget alias Trätorget vid sekelskiftet

Södra torget vid sekelskiftet eller Trätorget som det också kallades för. På denna tid var det marknad på en del av torget och hästparkering. Like skillnad mot hur det ser ut idag. Lika så byggnaderna har ändrat på sig ganska mycket, huset till höger står fortfarande kvar det inrymde Strömqvist järnhandel i många många år. Sedan huset till vänster är dr Charles bostad likaså Ada Damms föräldrahem.
Den byggnaden har genomgått en stor förändring, huset har fått en extra bottenvåning plus en extra våning och detta gjorde 1924. Det är helt fantastiskt att de kunde lyfta ett hus på denna tid med de verktyg och hjälpmedel som de hade.

Så här såg det ut när man hade lyft upp själva huset, det hade varit intressant att vara med på denna tid när huset genomgick denna stora ombyggnad, ser hur dom bar sig åt att lyfta detta hus. Men som man säger att dom kunde förr. Det är at så kul är att se att huset står fortfarande kvar lika vackert i dag och jag hoppas att det får stå kvar många år till. Huset är byggt år 1840 så originalbyggnaden är 176 år gammalt så dom kunde verkligen bygga hus förr i tiden.

Foto Glenn Murberg 20150801

Så här såg byggnaden ut när jag fotograferade av den speglar sig vacker i Viskan och har Sandwalls plats framför sig. Det är skönt när man ser sådan här gamla byggnader i så fint skick finns kvar.
Tänk vilken skillnad det är då och nu på Södra Torget, på den gamla tiden var den bara en massa hästar med vagnar och nu är det trängt med stora bussar på torget. Kommer ihåg när man var liten då vågade man ju vistas på torget men nu får man ha ögon i nacken också. Kommer även ihåg de klassiska röd/grå bussarna som man kunde ställa sina skidor där bak, det var tider det.

PDF-fil