Biografen Fenix med ingång från Stora Brogatan

Stora Brogatan från Västerlånggatan ner mot Röda Kvarn. Det ser lite annorlunda ut här i dag, byggnaden där Fenix ligger här på bilden finns fortfarande kvar fast huset är lite ombyggt. Man ser vilken pampig entré till biografen den innehöll 253 plaster Kommer ihåg när jag var 10-12 år kunde man se matinéer på Fenix men då hette biografen Olympia har jag för mig detta var på 1970-talet. Entré var då på Holmsgatan och man fick gå en trappa upp, det är vad jag kommer ihåg men jag kan ha fel och sedan tror jag även att de visade lite förbjudna filmer.

Foto Glenn Murberg 20150801

Denna bild är fotograferad 2015 och från fel håll mot den svartvita bilden men man ser hus man har byggt om undervåningen och den vackra entré är borta och ersatt men något fulare, men som tur är så finns det lite som är sparat sedan den gamla tiden.
Byggnaden är uppförd år 184 av Borås Enskilda bank och år 1915 byggdes huset till efter ritningar av Lars Kellman. Enligt de uppgifter jag har fått fram så startades biograf Fenix av Alfred Weijer år 1916 men tyvärr så vet jag inte när man lade ner biografen. När man var ung såfanns det många biografer i Borås bland annat Skandia, 2001, Röda Kvarn, Olympia, Folkan, Saga sedan fanns ju Olympia på Sjöbo torg men den vet jag inte så mycket om.
Jag har varit och fotograferat Röda Kvarn, Folkan, Saga och Olympia på Sjöbo. På Sjöbo tror jag att jag aldrig har varit och sett någon film men på de andra biograferna har jag varit och sett film. När jag var och fotade dessa biografer så kom minnena tillbaka och man blev lite nostalgisk framför allt när man kom in i Folkan att se denna härliga marmortrappa och väggarna sedan väl inne i salongen det var som att tiden hade stått stilla men jag minns inte att biografen var så stor som den var att den rymmer 909 besökare. Det är ju synd att den bara står typ i malpåse utan den ska ju användas som biograf. Det har ju pratats om att 2001 vill bygga ut det är väl bättre att använda Folkans biograf istället.

PDF-fil