Norrby Långgata-Norrby Tvärgata

Korsningen Norrby Tvärgata och Norrby Långgata, vilken vacker portal man kom till när man svängde upp på Norrby Tvärgata ifrån Magasinsgatan. Att mötas av dessa två vackra hus båda hus med torn i gathörnet, underbart vackert. Jämför man med hur det ser ut i dag så kan man tro att det inte är i samma gatukorsning. Bilden är fotograferad runt år 1908.
I dag möts man av höga bananformade hus som jag själv tycker inte är charmiga över huvud taget. Det finns ingen snickarglädje kvar alls. Huset till höger är uppförd år 1900 av Reseombudet J.B Redlund och butiker som har funnit i huset är G.L Gustafson Fiskaffär och Waldemar Johansons Skrädderi. Huset ovanför är uppfört omkring år 1900, ägare och byggnadsmästare Nils Hultin och i denna byggnad fanns bl.a Hilda Jungners Eftr. Mjölk- och matvaruaffär, A Norinder Tobaksaffär, Norrby Stuv- och Klädesaffär, Norrby Potatislager och W. M Rudell AB Färger, kemikalier och tapeter.
Huset till vänster har jag tyvärr inget byggnadsår men jag skulle tro att det är uppfört ungefär samma tid som de andra två huset, alltså runt år 1900. Här låg Konsumtionsföreningen Speceri- och charkuteriaffär och C. W Svensson Bageriaffär. På denna tid fanns det nästan en affär i varje gatuhörn till skillnad mot id ag när man måste ta bilen för att åka och handla. Idag är denna vyn ett minne blott och det är tur att det finns bilder ifrån det gamla som man kan se hur det har sett ut en gång i tiden.
Jag är själv lite intresserad av Norrby och speciellt Skogsbacken så finns det någon av mina läsare som har privata bilder på husen runt Skogsbackegatan hör av dig till mig via mail vore intressant att få ta del av dessa bilder. Även privata historier är jag också intresserad av förallt kan man ju inte läsa sig till utan det sitter ni läsare på dessa historier.
Är du intresserad av att se mera av gamla Borås gå då med i min Facebookgrupp Gamla Borås där finns det gott om bilder och kommentarer.

PDF-fil