Österlånggatan sedd från Rådhustrappan norrut 1955

Här står fotografen på Rådhustrappan och blickar norrut på Österlånggatan. Då vid denna tid var kvarter Midas intakt. Denna bild är fotograferad år 1955 och troligtvis i decembermånad kan ju vara i november också, julskyltningen var i full gång, Snart är vi där när alla ljust och girlanger hängs upp. Men själva julskyltningen var annorlunda förr det fanns bland annat filmvisningar i skyltfönstren. Jag själv kommer ihåg lite smått av julskyltningen förr, vet bland annat att jag gillade Märklintåget som var uppsatt i ett skyltfönster och jag tror att det var på Zackes leksaker eller om det var hos Andersson & Ström kommer inte ihåg vilket men något tåg blev det aldrig i julklapp.
En vacker bild fotograferad på kvällen och det har ändrats en hel del, husen till vänster är borta och ersatta med Midashuset men huset till höger finns fortfarande kvar. Vi ser en skylt med Svenska Handelsbanken till höger och där låg Vänersborgsbanken tidigare och det köptes upp av Handelsbanken men kontoret fick vara kvar. Det sägs att på den gamla tiden besöktes banken av många äldre personer från Landsbygden runt om Borås och banken hade en stor bytta med snus i entrén och där fick man ta för sig, vilken service.
Jag gillar dessa räcken som satt i gatuhörnen förr i tiden, dom ser man inte längre. Förr i tiden så gick vissa bussar här på Österlånggatan och hade en hållplats vid Hötorget. I dag så får man inte köra bil varken här på Österlånggatan eller på Torggatan. Det är väl på både gott och ont, att man inte får ta bilen in till stadskärnan blir att affärerna får lida för det och åker till Knalleland istället, men samtidigt så kan man korsa gatorna lite hur som helst när man går och tittar i skyltfönstren.

PDF-fil