Badhuset

De flesta Boråsarna kommer väl ihåg badhuset vid korsningen Kungsgatan-Järnvägsgatan, bilden är fotograferad år 1944. Det invigdes den 15 januari 1939 och blev stadens kommunala badhus efter varmbadhuset på Sven Eriksonsgatan. Jag gick på Engelbrektsskolan och då fick man gå hit och lära sig att simma, det första som kommer fram i minnet är att man fick nyckeln i ett gult gummiband. Sedan fick man gå upp på andra våning och där fanns den lilla bassängen som man fick lära mig att simma. Här är den lilla bassängen:

Sedan när man kunde simma fick man äntligen gå ner till den stora bassängen och vattnet kändes mycket kallare där än i lilla bassängen. Jag vet inte hur ofta man var i badhuset genom skolan men tror att det var en gång i veckan. Man tyckte att det vara roligt att komma dit och få bada och dyka från trampolinerna. Sedan har man hört en massa prat om duschtanterna eller skrubbtanterna som dom också kallades men jag fick aldrig uppleva dessa, det kanske var tur det för jag har hört att de var ganska så hårdhänta. När man satt i bastun så brände man sig alltid på nyckeln som satt i gummibandet runt vaden.
De sista åren som badhuset var öppet så var det väldigt nergånget badhuset fick lämna plats för ett bostadshus och det revs 1990. Det nya badhuset invigdes 1985 och jag tror att det stod tomt fram till 1990 innan man rev byggnaden.

Här har rivningen påbörjats så badhuset fick stå i 51 år innan det jämnades med marken. Det låg även en fruktaffär eller om det var en tobaksaffär i hörnet på byggnaden är lite osäker på vilket det var men där var man inne och köpte lite godis när man hade badat färdigt och gick tillbaka till skolan.

PDF-fil