Nordost från Caroli kyrkan 1944

Ännu en bild fotograferad ifrån tornet på Carolikyrkan, året är 1944. Det är ett väldigt populärt ställe att fotografera ifrån- Längst ner på bilden ser vi ett svart tak och det tillhör Von Ahnska huset som ligger mitt emot Caroli och sedan det bruna taket i vänster bildkant tillhör Stadshotellet. Sedan rakt fram är nuvarande kvarter Balder som tidigare var kvarter Balder, Bele och Brage. Yxhammarsgatan är där trädallén finns.
Tänk alla dessa småhus mitt i bild hade fått vara kvar i dag fast renoverade och moderniserade inomhus så hade Borås haft ett eget gamla stan med alla dessa kullerstensgator. Det hade varit att gå in i 1800-talet och den nya generationen hade fått se hur det såg ut förr i tiden. Jag tycker det är synd att man inte sparade dessa tre kvarter men de fick smaka på grävskopan på 1970-talet när rivnings hysterin härjade i Borås. Tokarpsberg ser vi i bakgrunden som är obebyggd än i dag men man vet aldrig när det kommer upp hus på denna höjd. Där på Tokarpsberg var man mycket när man var yngre och tyckte att det var roligt att ”bestiga” detta berg och även bygga kojor med mera. Sedan var man väldigt nyfiken på den låsta dörren som fanns där uppe, vet inte hur det ser ut i dag utan det får nog bli ett besök där snart och återuppleva gamla minnen. Jag var uppe i Carolikyrkans torn den 15 oktober och fotograferade över Borås, här nedan ser vi ungefär samma vinkel fast 70 år senare.

Foto Glenn Murberg 20151015

Det man ser som utmärker sig är Hotell Plaza och att nu för tiden är det inga småhus som gäller utan det ska vara höga med flera våningar. Vet att det inte var bättre för utan bara annorlunda förr men tycker i alla fall att byggnaderna var vackrare förr. Jag efterlyser fortfarande bilder som du som läser bloggen har fotograferat i typ Balder-, Brage- och Belekvarteren och likaså Midas- och Jasonkvarteren. Har du sådana bilder skicka då ett mail eller om du bara har en berättelse hur det var att leva i dessa kvarter förr.

PDF-fil