Viskan slingrar sig kring Wäfveriet år 1944

Huvudkontoret för Borås Wäfveri i kvarteret Guldfisken. Byggnaderna uppfördes mellan 1859-1942 och i dag finns bara den svängda delen kvar av själva Borås Wäfveri. Jag gillar denna byggnad väldigt mycket att man byggde en byggnad precis vid kanten till Viskans böj, ja en helt underbar vacker byggnad. Nu ska det bli bostäder av denna gamla anrika byggnad och jag hoppas verkligen att man renoverar byggnaden varsamt. Bilden är fotograferad år 1944.
Det började med att en engelsman vid namn Edvard Davies grundade Borås första moderna väveri och då hette man Wiskaholm. Man köpte in ett 50-tal vävstolar och en ångmaskin för att komma igång med produktionen. 1863 kom ett bakslag med missväxt och svag konjunktur och bomullsbrist på grund av det amerikanska inbördeskriget var en konkurs ett faktum för Edvard Davies och man sålde förtaget till en grupp affärsmän med bland annat Borås starke man Johannes ”Garvar´n” Pettersson, som vid ett senare tillfälle köpte ut sina affärskollegor. År 1888 togs verksamheten över av Axel Bergengren och fabriken hade då vuxit, år 1912 var 970 mekaniska vävstolar i bruk och man bytte namn från Wiskaholm till Borås Wäfveri. Vid mitten av 1940-talet hade bolaget ungefär 2800 anställda.
Man ser även lite av magasinsgatan och dess byggnader, bland annat fanns det Borås Mekansiska Verkstad. Längst ner till höger ser vi Elverket i kvarteret Elektra som fortfarande finns kvar i dag. Jag var ju uppe i tornet på Carolikyrkan och knäppte några bilder och försökte att hitta en bild som passade ungefär i samma vy.

Foto Glenn Murberg 20151015

Jag ber om ursäkt för de svarta ränderna på bilden men det är galler som sitter i gluggarna i tornet på Carolikyrkan. Det vore intressant att få komma in i byggnaden innan man börjar bygga om allt för mycket och dokumentera interiören. Jag kommer ihåg när biblioteket var inhyst här ett tag medans man renoverade kulturhuset och när man gick på trägolvet och hur man hörde hur det knarrade. Hoppas verkligen att man tar till vara på dessa golv.

PDF-fil