Wäfveribolagets färgeri vid Stadsparken 1960

Det har funnits ca ett 20-tal färgerier i Borås. Utmed Viskan fanns det gott om färgerier och riklig vattentillgång var en förutsättning. Ofta såg man vilken färg som man färgade tyget med i Viskan, det var utsläpp rakt ut i Viskan det var alla regnbågens färger.
Det var Casper Beck som grundade färgeriet år 1833 men då låg det närmare Västerbro och det fanns andra färgare som var kritiska till hans anläggning. År 1848 flyttade färgeriet till denna plats som på bilden och färgeriet blev det största i Borås och Casper Beck dog år 1881. Richard Müllers färgeri tog över färgeriet år 1891 men år 1901 köptes färgeriet av Borås Wäfveri på exekutiv auktion och det blev ombyggnader gjorda och färgeriet blev sedan det dominerande i staden. I första hand användes det till färgning av bolagets egna produkter. Borås Wäfveri flyttade till nybyggda lokaler ute på Ryda år 1963. Först rev man skorstenen 1964 och sedan rev man byggnaden runt år 1965. Nu är det Grand Hotell som finns på denna plats och hotellet stod klart år 1972.
Jag tycker att detta var en vacker fabriksbyggnad som kantade Viskan och man passade på att fotografera byggnaden år 1960 när den speglar sig vackert i Viskan. Denna fabriksbyggnad försvann innan jag såg dagens ljus så jag har endast sett den på bilder men jag gillar det väldigt mycket och man kunde verkligen bygga snygga fabriksbyggnader förr, det är inga färdiga betongelement som kommer färdigt utan här har man lyft sten för sten tills väggarna var klara det kallar jag för hantverksbygge. Sedan längre ner låg Färgeri Kilen och även Sundbeckska färgeriet, så Viskan var kantad av färgerier. Men det var väl tur att man kom på att man skulle sluta att släppa ut processvattnet i Viskan och det verkar som att Viskan på god väg att återhämta sig.
Du som är intresserad av det gamla Borås, gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås där finns det mycket bilder samt kommentarer.

PDF-fil