Korningen Yxhammarsgatan-Allégatan

Allégatan med Yxhammarsgatan någon gång på 1940-talet, det är inte mycket som är sig likt i denna korsning längre. Till höger ser vi Hotel Du Nord som fortfarande finns kvar men hela vänstersidan av Allégatan är rivet och ersatt med nya hus. På denna tid fanns det en rondell på Allégatan precis som i dag.
Man ser hur bilfritt det är på denna tid och det betyder nog att det är runt krigstiden och det står en massa cyklar parkerade på gatorna. Det är inte så värst mycket folk ute denna dagen heller, ser ut att vara en gråmulen dag kanske en söndag. Förr i tiden var man inte ute på stan på söndagar utan var mest hemma och gjorde sina sysslor och umgicks med familjen och åt en söndagsmiddag. Affärerna har inte öppet på söndagar på denna tid som de har nu i dag. Jag kommer ihåg min uppväxt och då är jag född på 1960-talet var man på stan så såg det så igenbommat ut i affärerna och då fanns det gott om affärer i centrum mot vad det gör i dag. Centrum är på väg att dö ut flera affärer flyttar från centrum typ till Knalleland och det är synd att det blir så här. Man får nog tänka om där lite grann om man vill ha ett levande centrum.
Största delen beror på att man vill ha bilfritt i centrum och att det blir mindre och mindre parkeringsmöjligheter eftersom människorna vill komma så nära butiken som möjligt, sedan är det dyrt att parkera bilen i centrum, vet inte exakt vad det kostar men runt 10-20 kr i timmen och det är väldigt dyrt. Vi får hoppas att när Pallashuset är färdigt att det blir mera fart i centrum än vad det är nu. Jag måste erkänna att jag drar mig för att åka in till centrum utan det blir att jag åker till Knalleland när man vill gå runt att titta i affärer. Jag var ju på ett par fotorundor i Borås förra året och ena dagen var på en lördag och då var det gott om folk på stan och andra dagen var på en söndag och då kändes det nästan som att jag var ensam på stan. Man måste få affärerna att flytta tillbaka till centrum annars kommer det att dö ut, tyvärr.

PDF-fil