År 1913 byggde Borås Wäfveri ett nytt huvudkontor

Wiskaholm är en underbar vacker byggnad som byggdes år 1913 för bolaget behövde ett nytt huvudkontor. Arkitekten heter Lars Kellman och är byggd i nationalromantisk stil. Byggnaden innehöll även stora lagerytor i bottenvåningen och även på vindsvåningen. År 1857 köpte engelsmannen Edvard Davis upp ett äldre färgeri som låg på denna plats. Han hade varit förste verkmästare vid Rydals Spinneri men ville ha en egen verksamhet, han byggde med sten som kom ifrån Krokshallsberget upp en liten fabriksbyggnad som utformades med shedtak som kallades för sågtandstak. Totalt fanns det 3 shed med takfönster och inga andra fönster i byggnaden allt ljus kom in i fabriken via takfönstren. Davis köpte in 52 vävstolar och en ångmaskin ifrån England för att kunna tillverka mollskinn och halvmollskinn som är som ett bomullstyg som är vävt mycket tätt.
På 1860-talet rådde det allmänt svag konjunktur och missväxt det amerikanska inbördeskriget slog hårt mot Davis som fick sälja halva företaget till två andra landsmän. År 1859 blev företaget aktiebolag och namnet ändrades till Wiskaholms Aktiebolag men företaget gick fortfarande dåligt och i slutet av 1863 gick det i konkurs. Den 1 juni 1865 såldes företaget på en offentlig auktion och det var en grupp köpmän som köpte företaget bland annat Boråasaren Johannes Pettersson men år 1869 köpte Johannes Petterson hela företaget och alla byggnader och blev ensam ägare till bolaget och strax där efter byttes namnet till Borås Wäfveri AB.
Som grundare stod Johannes Pettersson tillsammans med två förläggare från Frotsla, Petter Andreas Åkerlund och Anders Andersson, vävstolarna startades strax efter midsommar 1869 och tillsammans med Drufvefors Väfveri AB och Wiskastrands Mekaniska Väfveri kom det att Borås Wäfveri blev stadens ledande industriföretag. År 1890 hade man hela 254 vävstolar i pruduktion som kan jämföras med de 52 som föregångaren Davis hade till en början.Sedan kom Axel Bergengren in i bilden och han blev ägare till företaget år 1888 och då ökade antalet vävstolar ytterligare men år 1901 fanns det totalt 400 dunkande vävstolar i företaget. Utvecklingen forsatte och 1912 fanns det 970 vävstolar i bruk. Detta var en bra tid för Borås Wäfveri och år 1901 köpte man in Bäckska färgeriet från dåvarande ägarna Muller & Just färgeri som låg efter Viskan där Grand Hotell ligger i dag. Därefter köpte företaget in J. F. Wennerstens fabriker som låg intill Simonsland år 1917. Man köpte även upp Norrbyby Spinneri- och väveri AV vid Magasinsgatan år 1919 och när företaget var som störst på 1940-talet så hade man ca 2800 anställda. Den 3 november 2010 så ansökte Borås Wäfveri om konkurs och då gick en stor epok i graven.
Nu skall ju byggnaden byggas om till lägenheter är ju det sagt och då kommer det att bli en ordentlig renovering och ombyggnad och jag hoppas på att man låter utsidan vara som den är och inte ändrar på något. Byggnaden bär på en historia som vi bör komma ihåg och likaså det är en underbar vacker byggnad som följer Viskan.

PDF-fil