Länslasarettet

Borås första lasarett inrättades som låg på Stora Brogatan i korsningen med nuvarande Hallbergsgatan, här fanns det fem rum och sex sängar. Här fanns det en lasarettsläkare, en syssloman, tre sjukvakterskor, piga och en kokerska. På denna tid var dessa sjukvakterskorna var självlärda och inte förrän på 1800.talets slut som det kom krav på utbildning. Under de tre första åren vårdades 25 patienter. Lasarettet betjänade Borås, Alingsås, Ulricehamn och de sjuhäraderna. Byggnaden förstördes under den stora stadsbranden år 1822.
Borås andra lasarett byggdes på lasarettsläkare Holmers egendom på Bäckäng, här i dag ligger stadens Kulturhus. Det var ett envånings trähus med 12 sjuksalar och 34 sängar. Sjukrummen var små med plats för 2-3 träsängar, sängarna var utan lakan med hästtäcken av nöthår. Det fanns även ett badrum där varmbad kunde genomföras, alla patienter fick bada oavsett diagnos. År 1854 byggdes lasarettet till med en våning, från 1840-talet fanns också ett separat tvåvåningshus trähus för sinnessjuka.
Borås tredje lasarettet byggdes år 1893 med 130 sängplatser fördelade på fyra vårdavdelningar, två för män och två för kvinnor. Har tidigare bloggat om detta sjukhus och vill du läsa mer om detta så klicka på länken Åsbogatan med gamla Lasarettet.
Borås fjärde lasarett stod färdigt och invigdes den 18 januari 1930. Under åren 1893-1927 vårdades 40 000 patienter på Borås Lasarett. På grund av en stor efterfrågan på sjukvård och kravet på uppdelning och specialisering ledde till att man år 1925 och föreslog en nybyggnation. Det nya lasarettet är ritad av arkitekten Ernst Stenhammar från Stockholm och det är uppfört på hemmanet Björkäng. Den 10 februari flyttades patienterna från det gamla lasarettet upp till det nya. Lasarettet delades upp i en medicinklinik och en kirurgklinik, på medicinkliniken blev Åke Barkman överläkare och på kirurgkliniken dr Ivar Segelberg, tidigare lasarettsläkare.
Det kostade 3 115 000 kronor att bygga Borås fjärde lasarett och då är inte inventarier inräknade.. När man öppnade lasarettet 1930 fanns det 240 vårdplatser och under året hade man en genomsnittlig beläggning på 238 platser, medelvårdtiden var ca 21 dagar som man kan jämföra med 1990-talets ca 7 dagar. År 1933 beslutade man att utreda en tillbyggnad av lasarettet och året därpå beslutades om utökning med 175 vårdplatser.
Idag går det inte att känna igen det gamla sjukhuset från 1930 utan det har byggts om i omgångar och även en massa nybyggnader runtom huvudbyggnaden och man är säkert inte färdiga ännu. Bilden är troligen fotograferad på 1930-talet.

PDF-fil