Fagerlunds Kafé år 1910

Bilden är fotograferad år 1910 och Fagerlunds Kafé i hörnet av Västerlånggatan och Torgatan. Den stora ytan till höger tillhör Lilla Torget som låg bakom det gamla rådhuset. När man sedan valde att bygga där Handelsbanken hade sitt kontor tidigare så byggde man alltså huset på Lilla Torget och tomten där gamla Rådhuset är fortfarande obebyggt.
I denna byggnad låg även Wikanders ur- och optisk affär år 1898 och den butiken ligger kvar på samma ställe fortfarande fast då i en nyare byggnad. Affären drivs nu av den tredje och den fjärde generationen. Byggnaden är uppförd år 1899 enligt mina uppgifter och låg i kvarteret Herkules. Sedan på 1960-talet så kom grävmaskinerna och rev denna vackra byggnad. Så det enda hus som finns kvar på denna bild är Carolikyrkan.
Man klan undra om det är något firande på gång eftersom det står så många människor där utanför eller passade de bara på att komma med på bild. Jag gillar dessa små trähus och speciellt de små halvmånefönstren, ja säga vad man vill men dom kunde verkligen bygga stilfulla hus på denna tid. Det har verkligen hänt mycket med stadskärna på sedan 1960-talet innan rivningshysterin började. Så fanns det många fina trähus och även stenhus och många av stenhusen var försedda med ett hörntorn. Det är lite synd att det blir på detta vis men en del av husen var ju i väldigt dåligt skick och många gånger tror man att det att det är medveten gärning att de väntar med underhållet på husen så att det är bättre att riva och bygga nya betongkolosser istället. Men man får vara glad för de gamla hus som fortfarande finns kvar i centrum och är välbevarade och lika vackra som förr fast en del är lite ombyggda.

PDF-fil