Stadsparken år 1913

En vacker bild över Stadsparken, bilden är fotograferad år 1913. Så här skulle parken sett ut i dag med teatern på sin plats inte något orangeri. Sedan har parken mer eller mindre blivit en lekpark enligt mitt tyckte man har byggt en stor lekplats och golfbana. Jag vet hur det var när jag en 10-12 år gammal och då var året 1974-1976 och när man gick i parken bland teatern och då fanns det även en utescen. Det finns inte så mycket gammalt kvar i parken i dagens läge och det tycker jag är synd för vi måste värna om det gamla som har funnits i Borås.
Jag var i parken för cirka 14 dagar sedan och jag tycker att jag inte känner igen mig längre, det enda som finns kvar av det gamla är broarna över till parken och trappan upp till Mariekulle som senare blev Pomps kulle, där färgerifabrikören Johan Peter Pomp hade sitt lusthus och han hade sitt färgeri på södra torgets nuvarande plats. Sedan när man skulle anlägga grunden till Stadsparken så köpte Borås Stad området ägdes av handlaren Carl Bernhard Björk.
År 1911 anslog stadsfullmäktige 11 000 kronor till nybyggnad av ett växthus i parken mot Sven Erikssonsgatan och samma år utreds frågan om en lekplats i parken. Men växthuset blev inte så långvarigt det revs 1938 då när sista etappen av parken byggdes ut. Sedan har det funnits ett antal fabriker i parken längst Viskan bl.a Lundbergs, Sundbeckska färgeriet och Wiskabergs wäfveri. Den sista byggnaden som revs 1978 var Wiskabergs och där finns det lite rester kvar av byggnaden i form av grunden som även fungerar som en kant för Viskan, varje år planterar Borås Stad blommor där i fönstergluggarna.

Foto Glenn Murberg 20150801

Här ser vi trappan som går upp till Mariekulle som senare blev Pompskulle, så lite gammal finns det kvar i parken. Sedan finns det i alla fall lite informationsskyltar om det byggnader som har funnits i parken tidigare. Parken ska vi vara rädda om inte bygga förmycket i den eller som man tänkte för 50 år år sedan att dra en genomfartsled genom parken man hann i alla fall med att bygga en bro över Viskan vid Grand Hotell, som tur är så blev det ingen genomfartsled men allt resulterade i att Borås har den dyraste gångbron i Svergie

PDF-fil