Vy över Magasinsgatan år 1927

En svunnen vy över Norrby Långgata och Magasinsgatan, bilden är fotograferad år 1927. Nu i dag är det inte mycket kvar av den gamla bebyggelsen, längst ner i bildkanten ser vi korsningen Norrby Långgata och Norrby Tvärgata. Hela fabriken av Borås Wäfveri med ångcentralen är borta och består i dag bara av en grusad plan, muren efter Magasinsgatan finns fortfarande kvar annars finns det inte så mycket spår kvar alls. På andra sidan av Magasinsgatan står det tågvagnar och säkert var på väg eller kom ifrån Ångcentralens kolupplag och även denna plats där vagnarna står är också en parkeringsplats. Lite konstigt att tomten på ångcentralen inte ännu är bebyggd den har stått tom sedan 1980-talet.
Norrby Långgata eller Norrbyleden som den kallas för i dag breder ut sig så att de hus efter gatan på bilden fick lämna sin plats till den breda gatan och längst ner på bilden är den de stora bananhusen som breder ut sig och då måste jag säga att den gamla bilden är verkligen en idyll mot var den är i dag. Då fanns det lite trädgårdar med lite fruktträd och kanske något grönsaksland och att man då kunde sitta ute i sin trädgård och umgås med familjen som man gjorde på denna tid. I dag är det inte så alls utan mest att man håller på med sina mobiler och surfplattor. Men detta är en vy som vi aldrig kommer att få tillbaka och det är tur att det finns dokumenterat och att vi blir påminda hur det en gång har sett ut i Borås samt att vi får ALDRIG får glömma vår historia utan vi måste bära med oss den samt att för den vidare till kommande generationer och detta har jag skrivit flera gånger i andra blogginlägg. Vi ska värna om historien och inte utplåna den och bevara så mycket som möjligt av det gamla och det gäller inte bara byggnader utan även gamla möbler och framför allt alla minnen och upplevelser som inte finns dokumenterat.
Jag ångrar djupt att jag inte frågade ut farsan innan han gick bort, jag skulle vilja ha haft reda på mera om hans uppväxt och hur det var att leva på den tiden på landet. Han är född och uppvuxen i Ockelbo 1928 och flyttade ner till Borås 1948. Så tänk på det du som har gamla föräldrar vänta inte med att fråga hur det var på deras uppväxttid innan det är försent. Sedan vill jag göra en efterlysning av Borås Wäfveris personaltidning ”Bomull” och likaså Rydboholmsbolagets personaltidning ”Ryostoff” om jag kunde få låna dessa. Hör av dig med ett mail i så fall.

PDF-fil