Mellan Sandgärdsgatan och Allégatan

Huset mitt i bild tillhörde Västgötademokraten och här mer man hur man håller på att försöka att få in en tryckpress i fastigheten, året är omkring 1933. Gatan ner där lastbilen är i dag där trapporna går ner till Allégatan, alltså Södra Kyrkogatan. Huset till vänster tillhör kvarter Munin som fortfarande finns kvar, fast är renoverat men jag har för mig att man rev delar av huset för att det var i så dåligt skick att man fick bygga nytt i samma stil. Någon läsare kanske kan upplysa mig om vilket man gjorde med fastigheten så är det bara att höra av sig, mail uppskattas alltid.
Där Västgötademokraten ligger på bilden finns nu i dag ICA City, vet inte när detta hus revs men jag skulle tro någon gång på 1950-1960-talet kanske. Tycker att det ör en väldigt vacker byggnad och tycker man kunde ha sparat den för den passar in bra ihop med Kvarter Munin om den hade fått stått kvar. Man har tagit upp ett stort hål i väggen för att kunna få in den stora tryckpressen. Carolikyrkan stoltserar med sitt torn i bakgrunden. Även huset bakom VD är också borta i dag och troligen så försvann den i samband med VD.
Det är många byggnader i Borås innerstad som har blivit offer för grävskoporna, hela kvarter har man rivit som bland andra Midas och Balder. Som jag har skrivit tidigare, tänk om man hade sparat kvarteren mellan Järnvägsgatan – Kungsgatan – Yxhammarsgatan och Allégatan och rustat upp dessa hus med dagens moderniteter och bevarat dessa kullerstens gator, tänk vad vackert det hade varit att ha ett eget gamla stan i Borås. Jag tror att det finns många som tycker precis som jag men klart sedan finn det dom som tycker tvärtom.
Men vi måste spara det gamla åt eftervärlden så att dagen ungdom får se hur man levde förr, för det fanns inte mobil, tvspel eller dator på den tiden då det begavs sig, utan då umgicks man mycket mer med varandra. Sedan var ju arbetsförhållanden klart mycket sämre, hårdare arbeten och väldigt långa arbetsdagar.
Men jag tycker att vi ska hedra dom som har byggt upp var stad och det hade man gjort genom att bevara några kvarter. Som tur är så finns Strömqvists gamla hus kvar på Österlånggatan, Utfalska huset (Hemgården) och Flamenska gården vid Södra torget fortfarande kvar och alla tre är byggda i slutet av 1800-talet.
Måtte man inte förverkliga idéen med att bygga på Södra torget utan låt det vara som det är, skulle det bli att kollektivtrafiken skulle flytta från Södra torget, gör torget till en marknadsplats som det var en gång i tiden, trätorget som det kallades för då.

PDF-fil