Nybrogatan-Tryckerigatan

Till vänster kvarter Achilles med adress Tryckerigatan 3 stod det ett underbart hus som är borta, ja allt på bilden är borta i dag förstår inte riktigt hur man tänker när man river ett sådant vackert hus. Huset tillhörde Axel Vennersten och är uppfört år 1889 och bestod av 3 våningar, 2 lägenheter och 16 rum. Notera dessa vackra torn och utbyggnader på taket och se bara vad vackert hörnet på huset är, en ren byggnadskonst så här vackra hus byggs inte i dag. Det var ett helgerån att låta riva detta hus, jag vet inte vilket år det revs.
Huset till höger är uppfört i början av 1880-talet och är ett så kallat stöphus, uppfört av Fabrikör Sven Vennersten. Huset bestod av 2 våningar med 26 rum av dessa rum var det 3 affärslokaler och 1 kontor. Adressen var Tryckerigatan 2-6 och Österlånggatan 6. Tycker att detta är en helt underbar miljö med dessa hus och snygga stenmurar och trästaket. Gatan som vi ser är Nybrogatan som är stenbelagd och en snygg trottoarkant.
Tryckerigatan gick från Nybrogatan och ända upp till Kungsgatan men kortades av vid byggandet av Högskolan och nu slutar den vid Allégatan. Även Lilla Tvärgatan som ligger till höger utanför bilden gick också upp till Kungsgatan, kostades också av så den slutar vid Österlånggatan. Vet inte när dessa hus försvann för jag kommer inte ihåg att jag har sett Axel Vennerstens hus men ovanför detta låg det ett trähus som det fanns ett kafé med adressen Österlånggatan 4. Huset till höger har jag inget minne av heller, vet bara att jag har sett en stor grusad parkeringsplats där. Kommer däremot ihåg stöphuset som låg i hörnet Österlånggatan-Lilla Tvärgatan och om jag inte missminner mig så låg det ett kafé i det huset också. Kan namnet ha varit Kafé Svea, eller är jag helt fel ute.
Nu är båda kvarteren Achilles och Ajax utplånade och ersatt med kvarteret Agamemnon ett äldreboende och ett parkeringshus. I och med detta bygge stympades Tryckerigatan en gång till, så nu finns bara en liten stump kvar av gatan, som går mellan Österlånggatan och Allègatan. Är det av mina läsare som vet när dessa hus på bilden revs? Vore roligt att veta detta så jag kan dokumentera detta. Jag försöker att dokumentera så mycket av gamla Borås som jag kan och har du foton på själva rivningen så vore det trevligt om du ville dela med dig dessa, maila mig gärna bilder.
Bilden är fotograferad år 1913. Tomterna stod väl tomma ett bra tag vad jag kommer ihåg, Agamemneon byggdes år 1995. Under min uppväxt kommer jag inte ihåg dessa två hus som vi ser på bilden utan bara tre hus på Österlånggatan 4,6 och 8. Men som sagt att man kunde verkligen bygga hus förr, de blev inte lika stela som dagens hus är i dag, utan husen stack ut lite med dessa torn och även mycket detaljer. Man kan ju undra om husen var så dåliga, speciellt Axel Vennerstens tegelhus så att det måste jämnas med backen. Där i huset huserade också KFUM.

PDF-fil