Sandgärdsgatan-Lilla Brännerigatan

Längst ner ser vi Sandgärdsgatan, till vänster går Yxhammarsgatan med sin trädallé och till höger är det Lilla Brännerigatan. I dag finns ingenting kvar här, på platsen längst ner finns i dag Polishusets fula byggnad och bredvid till höger har dom byggt ett ”bananhus”
Sandgärdsgatan gick tidigare mellan Lilla Brogatan och Järnvägsgatan men efter att Kvarter Balder byggdes så blev det att gatan slutade vid Yxhammarsgatan. Lilla Brännerigatan gick tidigare från Stora Kyrkogatan och upp till Kungsgatan men i dag slutar den vid Allégatan. Ovanför Sandgärdsgatan går Stengärdsgatan som numera går mellan Stora Brogatan och Skolgatan, tidigare gick den mellan Lilla Brogatan och Järnvägsgatan.
Husväggen som vi ser allra längst ner till vänster ser vi en liten del av fasaden är Allégatan 11-15, fotografen har säkert stått i ett fönster där. Så skulle man ta en bild i dag från samma ställe så är det inte mycket som är sig likt, så snacka om att utplåna en hel stadsbild i Borås. En massa hus försvinner och gatorna stympas. Längst upp till höger i bild ser vi Gustav Adolfskyrkan som byggdes 1903-1906 och ungefär mitt i bilden längst upp ser vi vattentornet som byggdes år 1900.
Ovanför Stengärdsgatan har vi Kungsgatan, numera Kungsleden. Som jag har skrivit tidigare så är det helt vansinnigt att dra en genomfartsled genom staden. Till vänster nästan längst upp i bild har vi Lutherkyrkan som är byggd 1930, den ligger i hörnet av Yxhammarsgatan-Kungsgatan. År 1964 försvann dessa hus, så det är inte så konstigt att jag inte kommer ihåg dessa för det är samma år som jag kom till världen. Som jag tidigare har skrivit så vill jag att ni mailar in bilder på dessa hus och även rivningsbilder om ni har samt någon historia att berätta, det är alltid intressant att läsa.
Jag försöker att lära mig så mycket jag kan om gamla Borås och man kan inte läsa sig till allt, utan det är ni läsare som sitter inne med dom verkliga berättelserna, t.ex alla äventyr ni har varit med om och hur det var att bo i gamla dragiga bostäder med utedass och bara kallvatten i kranen och det fanns ju folk som inte ens hade vatten indraget i huset, utan då fick man gå ut och hämta vatten. Tänk bara att gå ut i -20 graders kyla och sätta dig på dasset, det kändes nog inget vidare. Nä, så allt var inte bättre förr.

PDF-fil