Wiskabergs fabriker

Foto Kenneth Nilsson
Här på bilden ser vi hur grävmaskinerna muddrar Viskan, norr om Wiskabergsbron låg Sundbeckska färgeriet. Wilhelmina Sundbeck fick ärva fabriken år 1869 och drev färgeriet fram till år 1896, vid den här tiden var färgeriet störst i Borås. Sedan tog Wiskabergs fabriker över färgeriet och drev det fram till år 1930 då det lades ner. Mellan 1935-1955 användes byggnaden av bl.a Lundins Vävskedsfabrik.
Väveriet söder om bron är Wiskabergs fabrik som grundades år 1896, även Sundbeckska färgeriet ingick. Nya byggnader uppfördes i etapper fram till år 1916 av fabrikör Daniel Svensson. I byggnaden fanns väveri och appretur, man tillverkade bl.a gabadin, ylleimitation av cheviottyp, popelin och äkta frotté. Det fanns 247 anställda i väveriet (90 % kvinnor) och i färgeriet 23 (90% män) år 1907.
År 1930 tvingades man till nedläggning och konkurs och antalet anställda var då 210 stycken. Eiser avd KM flyttade sedan in i byggnaden, där dom tillverkade damkläder fram till 1950-talet då verksamheten upphörde. Byggnaden användes av andra fram till rivningen.
Boningshuset låg inne i Stadsparken och uppfördes av Wilhelmina Sundbeck på 1870-talet. Hit flyttade sedan David Svensson och efter honom sonen Hugo Svensson, innan det blev bostad för familjen Eiserman. Huset revs 1972.
Jag har varit inne i fabriken i början av 1980.talet och köpte en servis på ett företag som hette Positiv Fritid som huserade ett tag i byggnaden. Sundbeckska villan kommer jag inte ihåg alls, men klart jag var ju bara 8 år gammal när man rev villan. Det är lite kul att man har sparat en del av grunden från Wiskabergs fabrik och planterar blommor varje år där i fönstergluggarna.
Jag kommer ihåg den dagen så man rev fabriken men du som man var så hade man inte kameran med sig. Så jag efterlyser bilder på rivningen av Wiskabergs fabriker. Så har du bilder från rivningen så hör av dig. Wiskabergs bro är tillverkad av Göteborgs Mekaniska år 1904. Åter till muddringen det är nog behövligt att muddra Viskan lite då och då, speciellt förr i tiden. Tänk vilka utsläpp alla färgerier som låg efter Viskan. I dag är det Stadsparksbaden som ligger på denna plats. Man kunde faktiskt bevarat denna fabriksbyggnad och kanske kunde ha byggt ihop Stadsparksbaden och fabriken och haft någon form av aktiviteter för ungdomar. Men byggnaden kanske var så pass dålig, vad vet jag. Bilden är fotograferad någon gång 1975-1976.

PDF-fil